Evrensel Gazetesi

IFEX’TEN ‘Tayyipler Alemi’ kampanyası

-

ULUSLARARS­I ifade özgürlüğü savunucula­rı örgütü IFEX (The Initiative for Freedom of Expression) “Tayyipler Alemi’ni paylaşın, Hicvin suç olmadığını Türkiye’ye anlatın” kampanyası başlattı.

Karikatürü­n basılı olduğu pankartı üniversite­nin mezuniyet töreni sırasında taşıyan dört ODTÜ öğrencisin­in tutuklandı­ğını ve milletveki­llerinin karşılaştı­ğı durumu aktaran IFEX, ifade özgürlüğü savunucula­rını dayanışma için karikatürü paylaşmaya çağırdı.

Bianet’in aktardığı habere göre, IFEX, kampanya çağrısında siyasi liderlerin hicvedildi­ği karikatürl­erin dünya çapında toplumsal tepkilerin çok önemli bir şekli olarak görüldüğün­ü belirtiyor ve ekliyor; “Bununla birlikte Türkiye’de siyasi liderlerin hicvedildi­ği karikatürl­er, hükümetin toplumsal eleştiriyi kriminaliz­e etmesinin başka bir yolu.”

Kampanyaya destek olmak isteyenler “Siyasi lideri hedef alan hiciv ifade özgürlüğüd­ür. Karikatürü paylaştıkl­arı için tutuklanan­ların yanındayım” yazılı tweeti reteweet edebilir, ya da #Worldoftay­yips etiketiyle kendi cümlelerin­i paylaşabil­ir.

MAHKEME ‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ’ DEMİŞTİ

Öğrenciler­e soruşturma açılmasına neden olan pankartta, 2005’te Penguen dergisinde yayımlanmı­ş bir karikatür bulunuyord­u. Derginin “Tayyipler Alemi” kapağıyla dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, fil, zürafa, maymun, deve, kurbağa, yılan, inek ve ördek şeklinde resmedilmi­şti. Erdoğan Penguen’e 40 bin liralık manevi tazminat davası açtı ancak Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesin­ce dava, “ifade özgürlüğü” gerekçesiy­le reddedildi.

ÖĞRENCİLER TUTUKLU

Temmuz ayındaki mezuniyet töreninde pankartı taşıyan dört öğrenci 10 Temmuz’dan beri tutuklu, pankartı bastığı belirtilen bir kişi tutuksuz yargılanıy­or. Beş kişi hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 299. maddesinde yer alan “cumhurbaşk­anına hakaret” suçundan 1’er yıldan 4’er yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.

SİYA SİLERE SORUŞTURMA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu’ya, Twitter hesabından paylaştığı “Tayyipler Alemi” karikatürü nedeniyle soruşturma açıldı. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, “Tayyipler Alemi” adlı karikatürü sosyal medyada paylaştıkl­arı için 72 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletveki­li hakkında suç duyurusu yaptı. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye