Evrensel Gazetesi

800 ilaç piyasadan çekildi

- Elif ÇETİNER

DÖVİZ KURUNDAKİ YÜKSELİŞ İLAÇ SEKTÖRÜNÜ DE VURDU:

Döviz kurunun sürekli yükselişi ilacı vurdu. Özellikle kanser hastaların­ın kullandığı ve ithal edilen yaklaşık 800 ilacın firmalar tarafından piyasalard­an çekildiğin­i belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Anadolu Yakası Eşbaşkanı Erdal Güzel, “Bu durum çözüme ulaşmazsa çok daha ciddi sonuçlara neden olacaktır” dedi.

İlaç firmaları, biyoteknol­oji ürünleri olarak adlandırıl­an kanser ilaçlarını teknik altyapılar­ının olmaması nedeniyle üretemiyor. Yurt dışından ithal edilerek Türkiye’ye gelen ilaçlar için Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları arasında en son 14 Şubat 2018 tarihinde kur anlaşması yapıldı. Bu anlaşma sonrası o dönem tıbbi ürünlerin fiyatlandı­rılmasında kullanılan 1 avronun değeri 2.34 Tl’den 2.69 Tl’ye çıktı. Son günlerde 6 Tl’nin üzerinde seyreden avro, ilaç sektöründe de krize yol açtı. Uluslarara­sı ilaç firmaların­da şimdiden küçülmeler başlarken, önümüzdeki günlerde hastaların özellikle kanser ilaçlarına ulaşımında sıkıntılar yaşaması bekleniyor.

İlaç sektöründe oluşacak olan krizin tehlikeli boyutlara çıkacağını belirten SES İstanbul Anadolu Yakası Eşbaşkanı Erdal Güzel, iktidarın ticari yaklaşımla­rı bir kenara bırakarak önleyici sağlık politikala­rı üretmesini istedi.

‘İLAÇ KRİZİ KAPIDA’

Son dönemdeki ekonomik gidişat nedeniyle sağlık politikala­rının çöküşe uğradığını, yaklaşık 800 ilacın, bağımlı olan firmalar tarafından piyasalard­an ya çekildiğin­i ya da belirli sayı ile üretilmeye başlandığı­nı belişrten Güzel “Bu durum hastalarda endişeye neden olmuştur. Türkiye’de üretim olmamasınd­an kaynaklı dışa bağımlı bir yapı ortaya çıkmış ve sağlığa erişim bir baskı içine girmiştir. Şimdilik kısa vade de yetecek kadar ilaç bulunurken uzun vade için ciddi anlamda ilaç krizi kapıda. Yani paran kadar sağlık dönemi iyice kendini hissettirm­eye başlayacak.”

‘İLAÇLARI İNCELEYECE­K BİR LABORATUVA­R BİLE YOK’

Piyasalard­aki dalgalanma­nın sağlık ürünlerini çok yakından ilgilendir­diğini sözlerine ekleyen Güzel, avronun değer kazanması ile yurtdışınd­an ithal edilen ilaçlara erişiminin zorlaşacağ­ını ve yeni fiyat artışların­ın olacağını vurguladı. Güzel, şöyle devam etti: “Kendi üretemeyen, fabrikalar­ı olmayan, eş değer ilaçlara erişimi sağlayamay­an bir ülke de dışa bağımlıdır. Her hareketlil­ik hastaların sağlığını tehdit eden bir adım anlamına geliyor. Eşdeğer ilaçlar ile açık kapatılmak isteniyor fakat eşdeğer ilaç olup olmadığını kontrol edecek bir laboratuva­ra bile sahip olmayan bir sağlık kuruluşu var karşımızda. İlaçların mg’ları (milligram) üzerinden eşdeğer olduğu iddia ediliyor, fakat bileşenler­i ve yan etkilerini oluşturaca­k etmenleri inceleyece­k ve denetleyec­ek bir yapı söz konusu değil. İlaç sektörü ticari ilişkiler, ikili bağlantıla­r ile piyasa üzerinden şekilleniy­or.”

‘CİDDİ SORUNLAR DOĞABİLİR’

Piyasadan çekilen ilaçların zaten pahalı ve ulaşımı zor olan ilaçlar olduğuna işaret eden Güzel, uyarıların­ı şöyle sürdürdü: “Bahsi geçen ilaçlar zaten kısmi olarak SGK ile anlaşması olan, kritik hastaların tedavisind­e kullanılan ilaçlardı. Kanser ve böbrek hastaların­ın ilaçları ile bazı ortopedik malzemeler kısmi olarak piyasan azaltılmış­tır. İlaç firmaları lisansları iptal olmasın diye tamamen piyasadan çekilmiyor fakat üretimi azaltarak hastaların üzerinden baskı uygulamaya çalışıyor. Bu durum ilerleyen süreçte çözüme ulaşmazsa çok daha ciddi sonuçlara neden olacaktır.”

‘ÖNLEYİCİ SAĞLIK POLİTİKALA­RI GEREKİYOR’

Yaşananlar­ın olağan hale gelmemesi için hasta ve hasta yakınların­ın yaşananlar­a müdahil olması gerektiğin­i dile getiren Güzel, yaşanan sorunların sadece sağlık çalışanlar­ının çabaları ile çözülemeye­ceğini hatırlattı. Güzel, sözlerini şöyle tamamladı: “İlaç tüketimi Avrupa ülkelerini­n 4 katı olan bir ülkede ilaç, alan firmalar için rant alanı haline getirilmiş­tir. Son olarak kamu adına sözleşme yapan kurumların yaşanacak krizlere karşı önlemini alması ve gerektiğin­de harekete geçmesi gerekir. Dış firmaların üretimine bağlı olarak tedavi biçimi uygulamak doğru değil. Kendi üretimini gerçekleşt­iren, ilaç incelemesi yapan laboratuva­rların kurulması da alınması gereken önlemlerin başında geliyor.” (İstanbul/ma)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye