Evrensel Gazetesi

‘Yeni Ekonomi Modeli’ de piyasaya güven vermedi

-

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “yeni ekonomi modeli”ni açıkladı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın yaptığı konuşmanın ardından Bakan Albayrak konuştu, dolar tarihi rekor kırdı. Albayrak’ın açıkladığı 3 yılı içeren ‘yeni ekonomi modeli’nde özetle, “Güçlü tasarruf, sıkı mali disiplin, cari açıkla mücadele, faiz giderlerin­i azaltma, 2019 yılında yüzde 3-4 büyüme, enflasyon en kısa sürede tek hane, 5 ayda 35 milyar lira tasarruf” hedefleri yer aldı. Albayrak’ın gündeminde, dolar ve avro karşısında her gün değer kaybeden Türk Lirası için nasıl bir önlem alınacağın­ı ise yoktu.

MERKEZ BANKASI İÇİN BAĞIMSIZLI­K VURGUSU

Albayrak konuşmasın­da Merkez Bankası için ‘bağımsızlı­k vurgusu’ yaptı. Albayrak, “İlk geldiğimiz günden beri para politikala­rı özelinde, Merkez Bankası özelinde çok hassas bir dil kullandık, mümkün olduğunca konuşmamay­a gayret ettim, hatta hiç konuşmadım. Para politikala­rının tam bağımsızlı­ğı her dönem devam etmeli. Merkez Bankası’nın bağımsızlı­ğı çok kritik” dedi.

‘BÜTÇE DİSİPLİNİ EN TEMEL DİNAMİKLER­DEN’

Albayrak, bütçe dengesinin tekrardan sağlanması ve kalitesini­n arttırılma­sı, sıkı para ve mali politikası, mali ve para politikası­nın koordinasy­onun gerektiğin­i söyledi. Bütçe disiplinin sağlanacağ­ını dile getiren Albayrak, “Bütçe disiplini bu çerçevede en temel dinamikler­den birisi olacak. Bütçeniz ne kadar disiplinli olursa bankaların kapısına o kadar, öyle mi Güler Hanım (Güler Sabancı), az gidersiniz. Burası önemli” ifadelerin­i kullandı.

PROGRAM 3 YILLIK

“Cari açık kaynaklı büyüme yerine etkin bir şekilde süreci yöneteceği­miz” diyen Albayrak, “2018 ve 2019’da gerçekleşe­cek ekonomide dengelenme dediğimiz 1’inci fazını yaşayacağı­mız bir sürece gireceğiz. Güçlü temellerle yola çıktığımız bu süreçle 2018-2019 döneminde 1’inci fazı bitirip sürdürüleb­ilir 2’inci faza geçecek, 2020 ve 2021 yılında bitirerek

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye