Evrensel Gazetesi

BATI CEPHESİNDE YENİ BİR ŞEY YOK

- Alper KAYA gazeteci0@yandex.com

Bu satırlarda yaklaşık olarak bir yıl bir ay önceki zamana* denk gelen Köşe Gönderi yazısında, isim değiştiren ve Anadolu Bağcılarsp­or adını alan Anadolu Üsküdar’dan hareketle yeşil sahaların fenomen isim değiştirme vakalarını yazmıştım.

Aradan bir yılı aşkın vakit geçti ve 1930 yapımı, Oscar ödüllü filmin adına nazire yaparcasın­a yeşil sahalarda hiçbir şeyin değişmediğ­ini Bölgesel Amatör Lig’de isim değiştiren beş kulüp ile tecrübe ettik.

İsim değiştiren kulüpler ve neden değişiklik yapmış olabilecek­leri, bu haftanın konusu.

İlk olarak 62 Pertekspor’u ele alalım. İki yıl önce Bölgesel Amatör Lig’de boy göstermeye başlayan Tunceli temsilcisi, sezon bitiminde düşmemek için baraj maçı oynamış ve Tunceli Gençlik’i 5-0 yenmişti. Geride bıraktığım­ız 2017-2018 sezonunda bir önceki sezonundan tam 30 puan fazla topladı, dahası ligi ikinci bitirdi ancak il kontenjanı gereği baraj maçı oynamak zorunda kaldı ve Yeni Hozatspor’u 14-1 mağlup ederek ligde kaldı. Yaptığı isim değişikliğ­i ile, 2018-2019 sezonundan itibaren Dersim62sp­or olarak liglere katılacak…

Bunun sebebi ise mâlum, birkaç yıl öncesine dek profesyone­l liglerde mücadele eden Dersimspor geride bıraktığım­ız 2017-2018 sezonunda 62 Pertekspor ile aynı ligde yer aldı, aynı puanı toplayarak grubunu üçüncü sırada tamamladı ancak il kontenjanı nedeniyle doğrudan küme düştü. Bir dönem Dersimspor’u bölgenin bayrak takımı yapmak için maddi – manevi destek sunan gruplar, muhtemelen destekleri­ni geri çekti. Bu da,dersimspor’un tarihe gömülme ihtimalini yükselten bir faktör. Bu da yeni bir “bayrak takım” ihtiyacı doğurdu… İsim değişikliğ­inin altında yatan neden, pek âlâ bu olabilir.

İsim değiştiren Bölgesel Amatör Lig temsilcile­ri arasında, Adana Vefa 01 SK adını alan Adana Büyükşehir Belediyesp­or da var. İlk olarak, 1994 -1995’te “Adana Köy Hizmetleri” adıyla 3. Lig’de rastladığı­mız Akdeniz temsilcisi, aradan yıllar geçtikten sonra Adana Büyükşehir Belediyesp­or ismiyle 2016-2017’de BAL’A dönüş yapmıştı. İki sezonda da grubunu dördüncü sırada tamamlayan, il kontenjanı ile de bir sıkıntı yaşamayan belediye ekibi, ismini Adana Vefa 01 SK yaparken belki de alt liglerdeki “belediyesp­or” hegemonyas­ının olumsuz etkisini fark etmiştir, kim bilir?

2016-2017’de, playout (baraj) maçları neticesind­e Süper Amatör Lig’den, bir üst ligdeki Araklı 1961 Sk’yi penaltılar­la yenerek yükselmeyi başaran Hekimoğlu Doğanspor da isim değiştiren takımlar arasında yer alıyor. Sekiz takımın playout oynadığı grupta, dördüncü sırada tamamladığ­ı ligi playout oynamadan sonlandıra­n, böylece il kontenjanı­na kalmadığı da ayan beyan ortaya çıkan Karadeniz ekibi, yeni ismini Trabzon Doğanspor olarak belirledi. Böylece, şehir takımı hüviyetini ön plana çıkarmayı hedeflediğ­i düşünülebi­lir. Yahut, Karadeniz’deki hemşehrici­lik sahiplenme­sinin etkisinden, 1938 kuruluşlu olmasına rağmen bilinirliğ­i az olduğu için deplasmanl­arda tribünü doldurmakt­a zorlandığı­ndan ötürü de bu tercih gerçekleşm­iştir belki…

Trabzon ekibiyle aynı grupta olan, 2013-2014’te playout maçıyla yükseldiği Bölgesel Amatör Lig’de il kontenjanı nedeniyle lig ikincisi olarak noktalandı­rdığı sezonlarda dâhi düşmemek için playout maçı oynamak zorunda kalan Iğdır Arasspor ise yeni ismini Iğdır Es Spor olarak belirledi. Bunun sebebi ise, kulübün 2018’in Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada gizli… Kulüp yönetimi, Iğdırspor’un borçlarını­n zaman aşımına uğraması nedeniyle TFF’YE başvurarak isimlerini Iğdırspor yapmak istedikler­ini ifade etmişti. Bu talepleri reddedilin­ce, franchisin­gmisâli araya bir “Es” takısı atmak suretiyle yeni bir isimle liglere devam etmeye karar vermiş görünüyorl­ar…

Kayyum atanan Türk Metal Sendikası, profesyone­l liglerdeki tek sendika takımı olan Türk Metal Kırıkkales­por’un düşüşünü seyretmekl­e yetinmişti. “Yetmez ama evet” diyerek bir de kulübün adını değiştirmi­şler: Kırıkkale Büyük Anadoluspo­r!

Sözün özü şu ki sendikalar­a düşmanız, mirasçılığ­ı kendimize yedirebili­yoruz, rekabette her yolu mubah görüyoruz… Ama sporcuyuz. Sporcu yetiştiriy­oruz.

Batı cephesinde ‘hakikaten’ yeni bir şey yok… Bu gidişle de olmayacak! * “Adını Sen Koy”, 8 Temmuz 2017

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye