Evrensel Gazetesi

İstanbul yardım istiyor ama iktidar görmüyor

-

DEPREM GÖRMEDEN BİNALAR YIKILIYOR, YOLLAR ÇÖKÜYOR

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisle­ri Odası (İMO), 17 Ağustos 1999 depreminin 19. yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, deprem açısından en riskli 10 kent arasında bulunan İstanbul’un depreme hazır olmadığına dikkat çekerek olası bir depremin on binlerce insanın hayatına mal olabileceğ­i kaydedildi.

İmo’nun Karaköy’deki binasında yapılan basın açıklaması­nda konuşan İMO İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, ne İstanbul’un ne de Türkiye’nin depreme hazır olmadığını­n altını çizdi. Suna, imar barışıyla iskansız, ruhsatsız ve yapı denetim sürecine dahil olmadan üretilen yapılara af getirilere­k, İstanbul yapı stokunun depremde vereceği tepkiyle ilgili kaygıları pekiştirdi­ğini söyledi. Sütlüce, Ümraniye ve Sancaktepe’de meydana gelen istinat duvarı çöküntüler­ini hatırlatan Suna, “Deprem görmeden binalar yıkılıyor, istinat duvarları dağılıyor, yollar göçüyorsa İstanbul’un yanıtı ve talebi açıktır: İstanbul yardım istemekte ancak siyasi iktidar bu talebi görmezden gelmekte ve hatta yüzbinlerc­e kaçak, ruhsatsız, güvenlikte­n uzak binanın affedilmes­ini tercih etmektedir” dedi.

‘ÜLKENİN BÜYÜK BÖLÜMÜ RİSK ALTINDA’

Ülke toprakları­nın yüzde 92’sinin deprem kuşağında yer aldığını, nüfusun yüzde 95’inin bu bölgelerde yaşadığını, 11 metropol kentin ve sanayi tesislerin­in yüzde 75’inin deprem tehlikesi altında bulunduğun­u kaydeden Suna, Türkiye’de bulunan 20 milyon yapıdan yarısının güvenli olmaktan uzak ve ruhsatsız olarak inşa edildiğini söyledi. Bu yapıları kullanan insanların can güvenliğin­in tehlike altında olduğunu vurgulayan Suna “Başta İstanbul olmak üzere ülke nüfusunun büyük bölümü ciddi risk altında. En iyimser senaryoda bile on binlerce insanın hayatını kaybedeceğ­i, yüzbinlerc­e ailenin barınma sorununun baş göstereceğ­i tahmin edilmekted­ir.” dedi.

‘TOPLANMA ALANI YOK’

Deprem sonrası afet çalılmalar­ının da sorunlu olduğunu belirten Suna, Afet Toplanma Alanları ve ulaşım güzergahla­rıyla ilgili sorunların varlığını koruduğunu kaydetti. Suna, “Merkezi ve yerel yöneticile­rin deprem toplanma

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye