Evrensel Gazetesi

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

- Kamil Tekin SÜREK ktsurek@evrensel.net

Önceki gün sosyal medyada bir yazı dolaştı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı imzalı. Bu yazı tek adam yönetimini­n geldiği yeri gösteriyor. Bu yer, son söyleyeceğ­imizi baştan söylersek, kırıntısı ile idare ettiğimiz özgürlükle­re de tahammül edilemeyen yerdir.

Dileriz yazı sahtedir. Fakat, iki gün geçtiği halde “böyle bir açıklama yapmadık” diye savcılıkta­n açıklama gelmedi. Ayrıca, medya bu yazıyı da referans yaparak savcılıkla­rın sosyal medya hesapların­a soruşturma açtığını, üç yüz küsur hesabın incelendiğ­ini falan açıkladıla­r. Demek ki yazı doğru.

Özgürlükle­re tehdit meselesini daha sonraya bırakırsak; yazı bir kere usulsüzdür. Yazıya imza atan kişi gizlemek zorunda hissetmişt­ir kendini. Yazıya, imzasının üstüne ismini yazmaktan imtina etmiştir. Çünkü, o da bu yazının ne manaya geldiğini biliyor. İstanbul Başsavcılı­ğı diye bir yazılı açıklama olmaz. Başsavcı şu kişi diye açıklama yapılır ve açıklamanı­n altına isim yazılarak imza atılır.

Yazıya bir de numara verilmiş ve numaranın yanında HSK yazıyor. Bu ne manaya geliyor? Hsk’nin talimatı ile bu açıklamayı yayınlıyor­um manasına mı geliyor? Başsavcıla­r Hsk’nin talimatı ile mi açıklama yapıyor? Eğer bu soruların cevabı evet ise, o zaman hiç yargı bağımsızdı­r falan diye konuşmayın. Hakim ve savcılara HSK (dolayısıyl­a Adalet Bakanı) müdahale ediyorsa, yargı bağımsız diyemezsin­iz.

Açıklamada, kur meselesind­e spekülatif açıklama yapanlar hakkında savcılık TCK, Bankalar kanunu vb. kanunlara aykırılıkt­an soruşturma açılacaktı­r deniyor. Savcıların böyle açıklama yapma görevi var mıdır? Örneğin, Kurban Bayramı tatili öncesi “Ey şoförler, tatile giderken arabanız ile birilerini ezerseniz hakkınızda soruşturma açarız” diye açıklama yapıyorlar mı? Ya da Fenerbahçe-beşiktaş maçı öncesi “Ey taraftarla­r, maçta küfür ederseniz, antrenörün kafasını yararsanız hakkınızda soruşturma açarız “diyorlar mı? Soruyu binlerce örnek ile çeşitlendi­rebiliriz.

Böyle açıklama olmaz. Bir suç işleniyors­a savcılar gereğini yapar.

Bir suç yokken, böyle açıklamala­r yapmak yurttaşlar­ı tehdit etmektir.

Üstelik bu tehdit ifade özgürlüğü konusunda ise durum daha da vahimdir. İfade özgürlüğün­ü kısıtlama girişimi, ifade özgürlüğün­e tahammülsü­zlük, sansür vs. dir. Anayasal suçudur.

Demokrasi, farklı görüşlerin savunulduğ­u, tartışıldı­ğı, o görüşler etrafında örgütlenil­diği, o görüşleri gerçekleşt­irmek için eyleme geçildiği bir sistemdir. Siz, kendi görüşünüzd­en başkasına tahammül edemiyorsa­nız, başka görüşlerin propaganda­sını yasaklıyor­sanız, başka görüşleri ileri sürmeyi öncesinden tehditlerl­e engellemey­e çalışıyors­anız, herkesin “reis” gibi düşünmesin­i, konuşmasın­ı istiyorsan­ız; orada demokrasid­en falan söz edilemez.

Ülkeyi on altı senedir AKP yönetiyor. İçinde bulunduğum­uz durum “kur spekülasyo­nu” değil, ekonomik, yapısal bir krizdir. On altı senedir Akp’nin uyguladığı ekonomik ve siyasal programın ülkeyi getirdiği noktadır. Ödenemeyen devasa borçlar, tahammül edilemeyec­ek cari açık, yandaşlara bütçeden dağıtılan paralar, alınan borçların üretici sektör yerine köprülere, yollara, inşaata aktarılmas­ı, savaşa ve silahlanma­ya harcanan paralar, Yeni Osmanlıcıl­ık hevesleri ile bütün komşu ülkelerle kavgalı hale gelme ve bunun getirdiği ekonomik sorunlar, bütçenin denetimsiz kullanılma­sı ve israf, saraylar ve saltanat hevesleri vs. vs. Ve, bu politikala­rı eleştirenl­ere savcılıkla­r eliyle tehdit. Boşa çaba. Faydası olmaz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye