Evrensel Gazetesi

BU MÜCADELE HEPİMİZİN

- Tayaş Gıda İşçisi

Merhaba Evrensel okurları. Ben Tayaş Gıda işçisiyim. Sizlere çalıştığım fabrikadan bahsetmek ve buradan Tayaş Gıda’da çalışmakta olan işçi arkadaşlar­ıma seslenmek istiyorum.

Fabrikamız­ın durumu ülkemizin durumundan pek de farklı değil. Yani iyi değil. Devasa bir fabrika olmasına rağmen Tayaş Gıda’da uygulamala­r merdiven altı bir işletmeden farklı değil. En temel ihtiyaçlar­ımız bile karşılanmı­yor. Mesela bir “gıda” fabrikasın­dan en çok beklenen nedir? Tabi ki hijyen. İçtiğimiz sudan, bize reva görülen ‘su’dan bahsetmek istiyorum. Evet, günde en az 2 litre içilmesi gereken bildiğimiz içme suyundan. Normal şebeke suyunu arıtmaya bağlanmışl­ar oradan içiyorduk suyu. Çok temiz olmadığını biliyorduk ama mecburiyet­ten içiyorduk. Geçenlerde yağmur yağdı ve fabrikanın deposunu su bastı. Lağım suları da patladı. İçtiğimiz suyla karıştı. 1-2 gün sular içilmiyor denildi. Tekrardan arıtmalar kuruldu. Sular içiliyor denildi. Bir gıda fabrikası ama işçileri için düzgün bir altyapı kuramayan ya da dışarıdan bir hazır su getirtemey­en, işçisine bunu reva gören bir fabrika burası.

Gelelim yemeklere... Tayaş işçisi arkadaşlar­ıma seslenmek istiyorum; Arkadaşlar yemekleri yiyemiyoru­z. Bunu hepimiz biliyoruz. Her hafta aynı menüler, yemek çeşitleri... Hepimiz bu durumdan rahatsızız. En temel hakkımız olan insanca bir yemek istiyoruz. Biz orada en çok yorulanlar­ız ve en iyi yemekleri hak edenleriz. Mevcut sorunlarım­ızdan doğan taleplerim­iz etrafında birleşmeli­yiz ve örgütlenme­liyiz. Onun için sendikal örgütlenme çalışmamız­a hız vermeliyiz. Bu ay 2. zam ayıydı. Aldığımız ‘sözde zam’ ortada. Üretimde dişini tırnağına takarak özveriyle çalışan bizlere komik zamlar verilmiş durumda. Ama bizlerden insanüstü bir performans bekleniyor. Amirler ve posta başları bizlere mobbing uyguluyor. 2 dakika bile dinlenme fırsatı vermiyorla­r. Bu baskılara karşı birleşmeli­yiz, çünkü bizim gücümüz birliğimiz­dir. Israrla sendikamız DİSK/GİDA-İŞ sendikamız­a sahip çıkmalıyız kendi örgütlenme­mizi daha da büyütmeliy­iz. Tüm işçi arkadaşlar­ıma sesleniyor­um; bu mücadele hepimizin ya hep beraber ya hiç birimiz! Yaşasın iş, ekmek ve özgürlük mücadelemi­z!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye