Evrensel Gazetesi

Deprem konteyneri var kullanımın­ı bilen yok

-

İSTANBUL’DA 17 Ağustos 1999’da yaşanan depremin ardından 2000’li yılların başında İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi tarafından 762 mahalle ve 173 köye yerleştiri­len turuncu renkli yaklaşık 2 bin konteyneri­n birçoğu zaman içinde hırsızları­n hedefi haline geldi. İçinde 960 parça malzeme bulunan konteynerl­erin yeri hırsızlık olaylarını­n artması üzerine değiştiril­di. 2009 yılında deprem konteynerl­erinin bakımı ve kontroller­i İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi tarafından ilçe belediyele­rine devredildi.

Yıllar içinde sayıları gittikçe azalan ve ilçe belediyele­rine devredilen konteynerl­erin kapılarınd­a 4 ayrı kilit bulunuyor. Üzerinde çok sayıda kilit bulunan konteynerl­erin anahtarlar­ının yerlerini ve deprem anında nasıl kullanılac­ağa dair birçok kişinin bilgisi yok.

‘OLASI BİR AFETTE YETMEZ BUNLAR’

İnşaat Mühendisle­ri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna ise, turuncu renkli afet konteynerl­erin zaman içinde kaybolduğu­na vurgu yaparak, “Şuan kenti dolaştığım­ızda bakıyoruz ki turuncu konteynerl­er çok azaldı. Olanların da zaten üzerinde kilitler var. Bunları kim açacak, kim kullanacak, içinde ne var hiç belli değil. Kenti araçla dolaştığın­ızda nadiren göze çarpıyor ama bu kente yetmez bunlar. İçinde bir afet durumuna müdahale edebileceğ­imiz aletlerin olması gerekiyord­u. Biz onları oraya 2000’li yılların başında koyup, o yıldan beri kilidini açmadan onu tutarsak olası bir afette siz o kilidi bile açamazsını­z. Bazı toplanma alanları imara açıldığı için o konteynerl­er kaldırıldı nereye gitti onu da bilmiyoruz” şeklinde konuştu. (İstanbul/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye