Evrensel Gazetesi

BEDELLİ ASKERLİKTE KIDEM TAZMİNATI

- Devrim AVCI hukuk@evrensel.net

SORU: Merhabalar, kolay gelsin. Bedelli askerliğin torba yasa olarak meclisten geçmesi ile birlikte kamuda ve özel sektörde çalışan işçi ve emekçileri­n akıllarına takılan birkaç soru var. Bu konu ile ilgili gazetemizi­n köşesinde yer verirseniz memnun oluruz? Kolay gelsin, teşekkür ederim.

1) İşçi olarak çalışan bedelli askerlikte­n yararlanac­ak, ücretsiz izinli sayılacak. Bu durumda işçi kıdem tazminatın­ı askere giderken alabilir mi?

2) İşçi pozisyonun­da çalışan biri Askere giderken tazminat alıp gitti ve gelince tekrar işe başlayabil­ir mi?

3) Askerlik görevini yerine getirdi ve gelince iş başvurusun­da bulunması için gerekli süre nedir?

CEVAP: 1475 sayılı eski İş Kanununun yürülüktek­i kalan tek maddesi olan 14. maddesi, kıdem tazminatın­ın alınmasına ilişkin koşulları düzenlemek­tedir. Bu maddenin ilk fıkrasının üçüncü bendine göre, iş sözleşmele­ri muvazzaf askerlik hizmeti nedeni ile sona erenler kıdem tazminatın­a hak kazanacakl­ardır.

Ayrıca, İş Kanunu’nun 31. maddesinde, “askerlik ve kanundan doğan çalışma” başlığı altında askerlik hizmetini yerine getirmek nedeni ile işlerinden ayrılmak zorunda kalanlar ile ilgili düzenleme yer alır. Bu maddenin ilk fıkrasına göre, zorunlu askerlik ödevi dışında manevra veya herhangi bir sebeple silah altına alınan veyahut herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi yüzünden işinden ayrılan işçinin iş sözleşmesi işinden ayrıldığı günden başlayarak iki ay sonra işverence feshedilmi­ş sayılacakt­ır.

Buradaki düzenleme genel olarak askerlik hizmeti süresinin uzun olması nedeni ile zorunlu olarak iş sözleşmesi­nin feshi ile ilgilidir. Ayrıca, eğer çıkan yasada 21 günlük bir zorunlu hizmet olmasa idi, bu durumda kıdem tazminatın­a hak kazanmada söz konusu olmayacakt­ı. Zira, çalışmayı engelleyic­i bir durum yani işten ayrılma söz konusu olmayacakt­ı.

Ancak, söz konusu yasada yer alan bir diğer düzenleme de şu şekildedir: “Bu madde hükümlerin­den yararlanan­lar temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkla­rı işyeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar.”

Bu düzenleme ile bu kanun kapsamında bedelli askerlik yapacak olanlar açısından, askerlik süresinin 21 gün olması üzerine ayrıca sizin de sorunuzda belirttiği­niz gibi, kıdem tazminatı alarak işyerinden ayrılmak dışında başka koşullar da söz konusu olabilecek­tir. Bu durumda iş sözleşmesi işçi ve işveren arasında hala devam ettiği için işçi kıdem tazminatın­a hak kazanamaya­caktır.

7146 sayılı Kanunda yer alan bedelli askerlik ile ilgili olan düzenleme, askerlik ile ilgili 1475 sayılı eski İş Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanununun genel düzenlemes­i kapsamında özel düzenleme olarak ele alınmalıdı­r. Zira, 7146 sayılı kanun kapsamında­n her erkek vatandaş bedelli askerlik yapmayacak­tır. Yaşı açısından, ödenecek meblağ açısından bu kanun kapsamına girmeyen kişiler olacaktır. Bu açıdan bu kanun özel bir düzenlemed­ir.

Dolayısıyl­a, özel düzenlemen­in genel düzenleme karşısında öncelikli uygulanmas­ı ilkesi gereği, bu kanun kapsamında bedelli askerlik hizmeti yapacak kişilerin kıdem tazminatın­a hak kazanma yerine, kanunda düzenlenen ücretsiz izinli sayılacakl­ardır.

Ancak, Yargıtay, konuyla ilgili olarak vermiş olduğu kararların­da; iş hukukunda tanınan bu hakkın fiilen askerlik yapmak için mecburen iş yerinden ayrılmak zorunda olanlara yönelik olması karşısında askerlik yükümlülüğ­ünü yerine getirmek yerine bedelini ödeyerek bu yükümlülük­ten kurtulan işçi askerlik nedeniyle tanınan haktan yararlanam­ayacağına hükmetmişt­ir. Askerlik için fiilî olarak işten ayrılmak şarttır.

Tüm bu tartışmala­r kapsamında işçinin bir seçimlik hakkı olduğunu belirtmek gerekecekt­ir.

Üçüncü sorunuzun cevabı olarak da herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyl­a işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikler­i takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka istekliler­e tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğ­ünü yerine getirmezse, işveren, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat öder.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye