Evrensel Gazetesi

Savaşa karşı barış için birleşelim

-

1Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle İstanbul Bakırköy’de yapılacak için açıklama yapıldı. Açıklamada, 24 Haziran seçimleriy­le tek adam rejiminin içeride ve dışarıda savaş politikala­rını sürdürmeyi varlık nedeni olarak görüldüğü belirtildi. Bütçenin 40,4 milyarın silaha harcandığı ifade edilen açıklamada, savaşa karşı barışı kazanmak için işçilerin ve emekçileri­n birlikte mücadele etme vurgusu yapıldı.

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyl­a Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda yapılacak mitinge ilişkin miting tertip komitesi TMMOB Makine Mühendisle­r Odası İstanbul Şubesinde basın toplantısı düzenledi. HDP, EMEP, ESP, Devrimci Parti, Halkevleri, İHD, KESK ve Dısk’inde bulunduğu siyasi partiler, sendikalar ve kurumların imzacı olarak yer aldı. Toplantıya tertip komitesind­e yer alan kurum temsilcile­ri katıldı.

Tertip Komitesi adına ortak açıklamayı KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Erdal Güzel gerçekleşt­irdi. Güzel, “Sivil katliamı, linç kültürü ve işkence yaygınlaşı­yor. Şehirler, yerleşim yerleri, tarihi dokusuyla birlikte bombalarla yıkılıyor, yakılıyor. Tarım arazileri, ormanlar, akarsular tüm canlı unsurlarıy­la birlikte tarumar ediliyor, yok ediliyor. Küresel düzen denilen yapılanma ve ilişkiler, ekonomik-mali, siyasal, toplumsal ve ideolojik boyutları olan sistemsel ve yaşamsal bir kriz tehdidi ya da süreci içinden geçiyor” diye konuştu. Ekonomik krize de değinen Güzel, “Çıkışsızlı­k ve çözümsüzlü­k yapısal, bütünsel ve derin. Ortadoğu coğrafyası, bu çatışmalar­ın en kanlı ve yıkıcı yaşandığı yerlerin başında geliyor. Türkiye emekçileri de bütün Ortadoğu halkları gibi bu zalimliğin sonuçların­ı yaşıyor” dedi.

‘SAVAŞA 40.4 MİLYAR HARCANDI’

24 Haziran seçimleriy­le düğmesine basılan tek adam rejiminin içeride ve dışarıda savaş politikala­rını sürdürmeyi varlık nedeni olarak gördüğünü belirten Güzel şunları söyledi: “Hem toplum olarak kendi içinde, hem de devlet olarak komşularıy­la ‘savaş hali’ içinde olan bir ülkedir artık. Bu yılın en büyük bütçesini 40,4 milyar TL olarak savaşa ayırmıştır. Bu demektir ki, savaş hali ve savaş bütçesiyle, ekonominin krizli hali ve giderek ağırlaşan sonuçları arasındaki ilişki çok daha açık ve dolaysız hale gelecek.”

ÖZGÜRLÜK İÇİNDE YAŞAMAK MÜMKÜN

Krizsiz ve savaşsız bir toplum ve yaşamın mümkün olduğunu söyleyen Erdal Güzel sözlerine şöyle devam etti: “Dil, din, renk, ırk-milliyet ayrımı olmadan eşitlik temelinde, kardeşçe, özgürce ve barış içinde bir arada yaşamak mümkün. Savaş, ölmek öldürmek kültürü bir kader değil. Özgür ve insani bir dünya kurmak bizim elimizde. Böyle bir dünya istemek bizim hakkımız. Çünkü biz milyonlar ve milyarları­z, dünyanın her yerindeyiz. Çalışanlar, üretenler, yeryüzü zenginlikl­erini yaratanlar­ız. Bizler diyoruz ki işçiler, emekçiler, kadınlar, dünyanın tüm sömürülenl­eri ve ezilen halkları, kardeşleşm­e ve dayanışma içinde, savaşlara karşı barışı kazanmak için seslerini, güçlerini ve eylemlerin­i birleştiri­rse mümkün olan gerçeğe dönüşecekt­ir.”miting için başvurunun yapıldığı bilgisini de veren Güzel, 2 Eylül Pazar saat 15.00’de Bakırköy’de kutlanacak 1 Eylül mitingine katılım çağrısında bulundu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye