Evrensel Gazetesi

Borcun bedeli artıyor

- Uğur ZENGİN İstanbul

Türkiye’nin kredi risk primi (CDS) 10 günde yüzde 44 arttı. Kredinin geri dönme riskinin en temel göstergesi olan CDS, Tl’nin döviz karşısında aylardır süren değer kaybı karşısında arttı. 8 Ağustos cuma günü 355.23 baz puan olan CDS, dün 503.34 baz puana kadar yükseldi. CDS, 2018 yılının başında 160 baz puan seviyesind­eydi. Kredi Risk priminin bu artışı, 12 ayda 230 milyar dolar borç çevirmesi gereken Türkiye’nin işini daha da zora sokuyor.

RİSK ARTTIKÇA ÜÇ HANE GÖRÜLÜYOR

Kredi risk primi ülkeler arasında kıyaslama yapma imkanı da sağlıyor. Riski daha düşük olan ülkelerin risk primi puanı iki haneliyken, risk arttıkça üç haneli seviye görülüyor. Yunanistan’ın risk primi 317.43 seviyesind­e iken Almanya’nın risk primi 10.8 seviyesind­e görülüyor.

NE ANLAMA GELİYOR?

Tl’nin değer kaybının yanı sıra kredi risk priminin de artış göstermesi maliyeti artırıyor. Ekonomist Mustafa Sönmez şöyle anlattı: “Borç veren kişilere, borç verecekler­i ülkenin risk durumnu, kredinin geri dönme riskini gösterir. ‘Ona göre fiyat ver’ der. Borç verenler hem Abd’deki faizler üstüne borç verecekler­i ülkenin risk derecesini dikkate alırlar. Ona göre sigorta şirketleri­ne prim öderler. 200’lerden 300’lere, 300’lerden 400’lere durum

Merkez Bankasının müdahalele­ri sonucu TL dolar karşısında bu hafta yüzde 4-5 bandında değer kazansa da, aylık bazda yüzde 27-28 bandında değer kaybetti. TL 2018’de dolar karşısında yüzde 73-74 bandında değer kaybetti. (EKONOMİ SERVİSİ) daha da kötüleşir. Türkiye’nin risk primi ‘Kara Cuma’ günü 500’leri geçmişti. Oralara kadar varması, Türkiye, borç vermekte çok dikkatli davranmanı­z gereken, ona göre fiyat vermeniz gereken bir ülkedir anlamını taşıyor.” Dün 500 baz puanı zorlayan risk priminin çok yüksek olduğunu belirten Sönmez, Türkiyeyun­anistan’ı aynı değişken üzerinden şöyle kıyasladı: “Düne kadar acıyarak baktığımız komşu Yunanistan’ın risk primi 317 baz puan.”

12 AYDA 230 MİLYAR DOLAR BORÇ ÇEVRİLECEK

Bu rakamlara göre Türkiye’nin dışarıdan borçlanmas­ının çok daha zorlaştığı­nı söyleyen Sönmez, “Borçlanman­ın bedeli yükseliyor. Türkiye’nin önümüzdeki 12 ayda çevirmesi gereken 230 milyar dolar borç var. Bu parayı bulmak hem zorlaşıyor hem de bedeli çok daha yükselmiş oluyor. Dolayısıyl­a bu IMF’YE mecburiyet­i beraberind­e getiriyor” dedi.

 ??  ?? (Grafik: Trading Economics)
(Grafik: Trading Economics)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye