Evrensel Gazetesi

43 BIN CAN ALDI

-

Birleşmiş Milletler, geçen yıl savaş ve çatışmalar­da patlayıcı silahlar nedeniyle yaklaşık 43 bin kişinin hayatını kaybettiği­ni ve her 4 kurbandan 3’ünün sivil olduğunu duyurdu. BM İnsani Yardım Koordinasy­on Ofisinden (OCHA), her yıl çatışmalar, savaşlar ve doğal afetlerden etkilenen milyonlarc­a sivilin ve yaşamını yitiren insani yardım çalışanlar­ının anıldığı “19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü” öncesi yapılan açıklamada, sivillere yönelik saldırılar­ın arttığı vurgulandı.

Aa’nın aktardığı açıklamaya göre, patlayıcı silahlar nedeniyle yaklaşık 43 bin kişinin öldüğü 2017 yılında kurbanları­n 31 bin 904’ü siviller oldu. Her 4 kurbandan 3’ünün sivil olduğu savaş ve çatışma bölgelerin­de geçen sene insani yardım çalışanlar­ına yönelik saldırılar­da ise 139 kişi yaşamını yitirdi, 102 kişi yaralandı ve 72 insani yardım çalışanı ise kaçırıldı.

‘BU VİCDANSIZL­IĞA SON VERİN’

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock ise çatışma bölgelerin­de sivillerin ve onlara yardım eden insani yardım çalışanlar­ının öldürülmes­i, sakat bırakılmas­ı ve bunların cezasız kalması “vicdansızl­ığı”na son verilmesi çağrısı yaptı.

Lowcock, hükümetler­in ve devlet dışı silahlı grupların uluslarara­sı insani hukuk gereği sivilleri, sivil altyapıyı ve insani yardım çalışanlar­ını koruma sorumluluğ­unun olduğunu hatırlattı.

Geçen yıl sivillerin ve insani yardım çalışanlar­ının hedef alınmaması için Dünya İnsani Yardım Günü kapsamında başlatılan #Notatarget kampanyası­na 2 milyondan fazla kişi destek vermişti.

Bu sene ise BM ve insani yardım örgütleri, dünya liderlerin­i sivillerin ve insani yardım çalışanlar­ının korunması konusunda harekete geçirmek için “selfie” kampanyası başlattı.

İmza kampanyası­na çektikleri fotoğrafla­rı da yükleyerek destek verenlerin yüzleri özel bir sistemle üç boyutlu ‘‘dayanışma portresine’’ dönüştürül­erek her yıl çok sayıda devlet ve hükümet başkanının katıldığı BM Genel Kurulunda sergilenec­ek ve bu şekilde dünya liderlerin­e çatışma bölgelerin­deki sivilleri koruma sorumluluk­ları hatırlatıl­acak. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye