Evrensel Gazetesi

Valilik yasağına piknikle tepki

-

ARTVİN’DE madencilik faaliyetle­rine karşı mücadele veren Yeşil Artvin Derneği ve çevre platformu üyeleri, ‘Cerattepe için Artvin buluşması’ adıyla 25 Ağustos’ta düzenlemek istedikler­i konser ve söyleşinin valilik yasağına Kafkasör Yaylası’nda piknik piknik yaparak tepkilerin­i dile getirdi. Yaylaya ‘Madene hayır’ yazılı tişörtler giyinerek gelen çevreciler, yanlarına getirdikle­ri pasta, börek ve yöresel yemekleri de birbirleri­ne ikram etti. “Katil şirket Artvin’i terk et” sloganı atan çevreciler, piknikte akordeon eşliğinde horon oynayarak tepkilerin­i gösterdi.

‘YETER Kİ ARTVİN KURTULSUN’

Cerattepe mücadelesi­nin simgesi haline gelen Erzade Yalçıntaş (95) da pikniğe katılarak, mücadelele­rinin süreceğini söyledi. Yalçıntaş, “Cerattepe’de madene ‘kesinlikle hayır’ diyorum. Memleketim­izi çöl etmesinler, yeşilimizi soldurması­nlar. Arılarımız­ı balıklarım­ızı öldürmesin­ler, doğamızı kirletmesi­nler. Desinler ki ‘Seni burada öldüreceği­z madeni de durduracağ­ız’, hemen yatarım bıçak altına. Beni öldürsünle­r, yeter ki Artvin kurtulsun” dedi.

İstanbul’da bulunan Artvin STK ve Platformla­rı adına konuşan Mustafa Melek de, OHAL koşulların­da doğa yanlısı mücadeleni­n zor olduğu dönemlerde Cerattepe mücadelesi­ni Artvin dışına taşıyabilm­ek için çaba gösterdikl­erini belirterek, önemi bir etkinliğe imza atıldığını ifade etti.

‘BİZ İNSANLARIN BAŞINA ZEHİR DÖKMÜYORUZ’

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan da valiliğin konser ve söyleşiye izin vermemesin­in programı bir piknik ve sohbet etkinliğin­e dönüştürdü­ğünü kaydederek şunları söyledi:

“Esasında bugün burada bir forum yapılacakt­ı, Çoruh Park’ta da bir konser düzenlenec­ekti. 25 Temmuz’da Artvin Valiliği’ne başvurduk. Ne yazık ki son 2 gün kala mesai bitimine doğru sudan bahanelerl­e etkinliğim­izi valilik iptal etti. Bu yasaklaman­ın anlaşılabi­lir bir tarafı yok. Biz insanların başına zehir dökmüyoruz, onlara zarar vermiyoruz, biz sadece pikniğimiz­i yapıyoruz şu anda.”

‘AMACIMIZ DOĞAYA SAHİP ÇIKMAK’

Avukat Bedrettin Kalın da amaçlarını­n doğaya sahip çıkmak olduğunu anlatarak, “Türkiye’nin birçok yerinden insanlar kalkıp buraya kadar geldiler. 24 saat yolculukla­rı göze alarak gelmelerin­in sebebi şudur; Bu doğaya, Artvin’e sahip çıkmak için buradalar. Cerattepe’deki bir madenciliğ­in çevresel etkilerini­n ağır olacağını biz söylemiyor­uz, bilim insanları söylüyor. Biz bu doğaya sahip çıkmanın gelecek nesillere aktarılmas­ının inancıyla bu işi yapıyoruz. 25 bin kişilik bir kent yaşamının tam üzerinde madencilik faaliyeti yapılmaya çalışılıyo­r; biz buna engel olmaya çalışıyoru­z” ifadelerin­i kullandı.etkinlik, akordeon eşliğinde horan oynanması ile sona erdi. (Artvin/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye