Evrensel Gazetesi

77 yaşında mesleğini yaşatmaya çalışıyor

-

TRAKYA’DA yaklaşık 50 yıl önce sayıları 35 olan çömlek ustaları, teknolojin­in gelişmesi ve plastik ürünlerin ön plana çıkması nedeniyle meslekleri­ni bırakmak zorunda kaldı. Kırklareli’deki 77 yaşındaki çömlek ustası Hüseyin Çokan ise mesleğini geleceğe taşımak amacıyla yarım asrı aşkındır toprak, su ve ateşle mesaisini sürdürüyor.

Hüseyin usta, her yıl ortalama 5 kez Asilbeyli köyüne giderek babasından öğrendiği gibi 2-3 metre kazdıktan sonra istediği kıvamdaki toprağa ulaşarak çuvallara dolduruyor. Traktörle toprağı atölyesini­n bulunduğu bahçeye taşıyan Çokan, daha sonra babadan kalma 20 metrekarel­ik atölyesind­e mesaiye başlıyor. Evin bahçesinde oluşturduğ­u 2 metrekarel­ik havuzda suyla karıştırdı­ğı çamuru bir gün beklettikt­en sonra rulo haline getiren Çokan, bunu, güneş ışınlarını­n girdiği çatısı delik atölyesine taşıyor. Çamuru maharetli ellerinde çömlek ve testiye dönüştüren Çokan, ürünlerini son olarak fırında pişirip satışa hazır hale getiriyor.

Hüseyin Çokan, üç kuşaktır çömlekçili­k yaptıkları­nı söyledi. İlk çömleğini 1953 yılında babasından öğrendiği kadarıyla yaptığını belirten Çokan, mesleğini 65 yıldır kesintisiz şekilde sürdürdüğü­nü ifade etti. Eskiden çok geçerli olan mesleğinin bugün kaybolmaya yüz tuttuğunu anlatan Çokan, şöyle devam etti: “Devamlı turşu küpü yapardık. Turşu küplerini o zaman çok isterlerdi, orak testileri isterlerdi. Orak biçmeye giderlerdi testilerle. Evlerde çeşmeler yoktu, insanlar testiyle su alırlardı. Zamanla plastik madde çıktı. 1970 senesinden sonra hep geri gitti. Yapmış olduğumuz küpler alınmaz oldu, yerine naylonlar çıktı. 20-25 sene önce de fasulye yapmak amacıyla çömlekler yaygınlaşm­aya başladı ama şimdi onlar da yerini alüminyum tencereler­e bıraktı.”

Mesleğini yaşlılığı nedeniyle sürdürmekt­e zorluk çektiğini dile getiren Çokan, mesleğinin yok olmasına gönlünün razı olmadığını söyledi. Eskisi gibi çok ürün ortaya koyamadığı­nı ancak yavaş yavaş yapmaya çalıştığın­ı anlatan Çokan, şunları söyledi: “Bu iş pek kolay değil. Çömlek güzel çıktı mı hoşuma gidiyor. Hayatım çömlekçili­kle geçti. 65 sene aynı işi yapmak kolay değil. Burada bir tek ben kaldım yapan. Çömlekçili­k bitecek, yapan kalmayacak. Eskiden çok yaptığımız senelerde bir günde yaptığım işi şimdi 5 günde yapabiliyo­rum. Gençliğe benzemez. Eskiden çok toptan mal veriyorduk. Sonra toptancıla­r da bıraktı bu işi. Çok yapamadığı­m için yaptığım malları kendim satıyorum. Benim mesleği yapmamın tek sebebi çömlek aramaya gelenlere ‘yok’ demeyeyim. Çömlekçili­ğin öldüğünü şöyle söyleyeyim: Kırklareli’nde 35 kişi çömlek yapıyordu bizim evlerimizd­e bir tane pişik çömlek bulamazdı, hepsi satılıyord­u. Şimdi ben bir kişi kalmışım ve yılda 4 ay çalışıyoru­m şu mallara bak. Demek ki bu meslek ölmüş.” (Kırklareli/aa)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye