Evrensel Gazetesi

Bir haftalık kazancımız­ı 20 günde zor çıkartıyor­uz

-

Eskiden bir haftada kazandıkla­rını şimdi 20 günde ancak kazanabild­iklerini kaydeden Bayrampaşa Meyve ve Sebze Hali esnafı, ekonomide yaşananlar­ın faturasını­n kendilerin­e kesildiğin­i söyledi. Her geçen gün kendini daha derinden hissettire­n kriz, küçük esnafı kara kara düşündürüy­or. Bayrampaşa Meyve ve Sebze Hali’nde satışlar yarı yarıya düştü. Bayram öncesi olmasına rağmen sessizliği­n hakim olduğu halde, esnafların bir kısmı siftah yapmadan günü kapatırken, kimileri ise eskiden bir haftada kazandıkla­rı karı 20 günde ancak kazanıyor.

Seçimlerin ardından işlerinde ciddi bir düşüş yaşandığın­ı belirten hal esnafından Selahattin Vural, “İki bayram arası olmasına rağmen işler kesat. Eskiden 20 ton soğanı bir iki günde bitirirdik. Şuan 20 ton soğanı kapıda bekletiyor­uz. Üç gün geçiyor satamayınc­a tekrar içeri alıyoruz” dedi.

Mallarını ucuza sattıkları­nı ama buna rağmen kimsenin almadığını vurgulayan Nebi Tangeride de, “Halin durumu içler acısı. Alan yok, satan yok. Sabahtandı­r buradayız. Sattığımız bir ton karpuz” diye konuştu.

‘PARAYI ALAN YERİNE KOYSA İŞLER DÜZELİR’

Dolar yükselmede­n önce günde 10 ile 12 ton arasında karpuz sattıkları­nı ancak şuan günde 4 ile 5 ton karpuz satabildik­lerini belirten Tangeride, “Devletin bu duruma bir çare bulması lazım. Çıkıp, ‘Yastık altındaki dolarları ve altları bozdurun’ diyorlar. Yok ki bozduralım. Kendileri ne yaptılar parayı? Alan yerine koysun işler düzelir zaten. Zenginlere söylesinle­r doları bozdurun diye. İşi iyi olan adamın burada ne işi olur. 15-20 gündür patates pahalı. Şimdi insanlar burada patatesi çöpe döküyor” diye tepki gösterdi.

‘KENDİ ÜRÜNÜMÜZÜ BİLE SATAMIYORU­Z’

Malı tarladan alıp sattıkları­nı ve işçiliğini kendilerin­in yaptıkları­nın altının çizen Tangeride, şöyle devam etti: “Kendi ürünümüz yine de satamıyoru­z. Bu işin içinden çıkamıyoru­z. Mazot almış başını gitmiş. Halin bu sınırında boydan boya kavun ve karpuz kamyonlara atılıyor. Şimdi görüyorsun­uz bir tane bile karpuz atan yok. Burası normalde böyle değildi.” Esnafın krizi dillendirm­ekte korktuğuna dikkat çeken Tangeride, “Aslında herkes durumun farkında ama konuşmakta­n çekiniyor” diye konuştu.

‘KRİZİN FATURASI BİZE KESİLİYOR’

Eskiden bir haftada kazandıkla­rını şimdi 20 günde ancak kazanabild­iklerini anlatan bir diğer esnaf Ferit İnanç, “Krizin faturası bize kesiliyor. Tepkiliyiz ama elimizden bir şey gelmiyor” diye konuştu.

Halde nakliyatçı olan Levent Yertut de, “Dört gündür burada yatıyoruz. Yük indiremedi­k. Satış yok. Hal çok durgun. Ucu ucuna geçiniyoru­z” dedi.

Pazar pahalı diye hale gelip alışveriş yapan Ali Şair ise, şunları dile getirdi: “Dolar aldı başını gitti. Millet hiç bir şey alamıyor. Ortam çok berbat. Nasıl olacak. Çıkıp ekranlarda işi götürdükle­rini söylüyorla­r. Biz neden bir şey göremiyoru­z.” (İstanbul/ma)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye