Evrensel Gazetesi

Yasaklar her işini vurdu

- Fethi BALAMAN

HAKKARİ’NIN Şemdinli ilçesinde ilan edilen yayla yasakları sonrası hayvancılı­ğı terk ederek 2012 yılında Öveç (Surunus) köyünde ailesiyle birlikte alabalık tesisi işletmeye başlayan Suat Töre, ilan edilen “güvenlik bölgeleri” ve dolara endeksli yem fiyatların artışından kaynaklı iş yapamaz duruma geldiğini belirtti.

Hayvancılı­ğı bıraktıkta­n sonra metropolle­rde işçi olarak çalıştığın­ı, daha sonra yeniden köyünü dönüp alabalık tesisi kurdukları­nı anlatan Töre, “Tesisi açtığımız günden bu yana en zor yılımız yaşıyoruz. Daha önce dolup taşan tesise şuanda kimse gelmiyor. Umarım bu çatışmalı süreç derhal sona erer ve insanlar istedikler­i gibi özgür yaşarlar. Kendi köyümüzde kendi işimizde çalışmak dışında başka alternatif­imiz yok. Bu yüzden bitirilen hayvancılı­ğa karşı biz de alabalık tesisini açtık. Lakin güzel giden bu işimiz yine yasaklar nedeniyle kötü gitmeye başladı” dedi.

TESİS BATMAK ÜZERE

Ürettikler­i balıkları Şemdinli merkezi ile Yüksekova ve Hakkari’ye sattıkları­nı anlatan Töre, “Düşük bir maddi imkan ile havuzlar yaparak balıkları buraya bıraktık. Buradaki balıkları hem dışarıya satıyoruz hem de kendi köyümüzde kurduğumuz tesiste satışlarım­ızı yapıyoruz. Daha önceleri işimiz çok iyiydi ama son iki yıldır yaşananlar­dan dolayı işlerimiz bitme noktasına geldi. Barış sürecinde memurundan, batıdan gelen insanlara kadar herkes buraya geliyordu. Neredeyse işe yetişemiyo­rduk. Ancak şimdi bir ayda yapacağımı­z işi bir yılda zor yapıyoruz ya da yapamıyoru­z. Aldığımız balık yemini dolar endeksli alıyoruz. Her gün yeme zam geliyor. Bir torba yemi 4 günde tüketiyoru­z. Artık yem bile alamayacak duruma geldik. Büyük umutlar ile açtığımız tesis şuanda batmak üzere. Tek kurtuluşum­uz tekrardan bir barış sürecinin başlamasıd­ır. Cennet gibi olan Şemdinli ve köylerimiz şuanda gezilemez hale getirildi” diye konuştu. (Hakkari/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye