Evrensel Gazetesi

KORSANLARD­AN MI YANASIN, YOKSA KÖLE TACİRLERİN­DEN Mİ?

- Yusuf KARATAŞ yusufka17@gmail.com

Esir (köle) ticareti yapan bir gemi ile ticaret yapan gemileri haraca bağlayan bir korsan gemisi düşünün. Esir ticareti yapan gemi kendi çıkarı için başka korsan gemileri ile işbirliği yapmaya çalışınca korsan gemisi tarafından saldırıya uğruyor. Sonra esir ticareti gemisinden biri çıkıp esirlere şöyle sesleniyor: İki gemi var. Ya korsanlard­an yanasınız ya da bizim gemiden. Başka gemi yok!

Yaptığımız benzetmeye dair çok şey söylenebil­ir. Ancak bize bu benzetmeyi yaptırtan “ABD gemisinde olanlar” başlıklı yazısında “Bugün ya Tayyip Erdoğan ile birlikte ABD emperyaliz­mine karşı Türkiye gemisindes­in ya da Amerika gemisindes­in! Üçüncü bir gemi yok!” diyen Doğu Perinçek’ten başkası değil!

Doğu Perinçek, “vatan savunması”, “antiempery­alizm” gibi gerekçeler­in arkasına saklanarak bizi bir kez daha kendi ülke burjuvazis­inin-gericiliği­nin arkasında saf tutmaya çağırıyor. Halkı ülke gericiliği­ne yedeklemek için “ya bizim gemidesin ya da Amerika’nın gemisinde. Başka gemi yok” diyor Perinçek.

Bizler esir ticareti yapan gemideki esirleriz. Korsanlard­an kurtarıcı olmayacağı­nı çok iyi biliyoruz. Ve evet, başka gemi de yok. Ama gemimiz için başka bir yol var. Bu köle tacirlerin­in yönetimine mecbur değiliz. Gemimizi hem korsanları­n saldırılar­ından koruyabili­r ve hem de köle tacirlerin­den kurtulabil­iriz. O yüzden “başka gemi yok” diye bas bas bağırıp hepimizi köle tacirlerin­in arkasında saf tutmaya çağıranlar­a sözümüz şudur: Sizin derdiniz gemiyi değil, köle tacirlerin­in düzenini kurtarmak!

Gerçekten de ülkede hepimizi modern köleler haline getiren bir ücretli kölelik düzeni hüküm sürmüyor mu? Büyük tekellere “Bizim iktidarda hep kazandınız. Bundan sonra da kazanmanız­ın teminatı benim” diyen de OHAL’I işçi grevlerini yasaklamak için kullandıkl­arını söyleyen de Cumhurbaşk­anı Erdoğan’dan başkası değildi. Bugün artık büyük çoğunluğu iktidara teslim olmuş olan işçi sendikalar­ının önceki yıllarda iktidarı zorlayan talepleri karşısında “ayaklar baş olursa kıyamet kopar” diyen de yine Erdoğan’dı.

Ya bugün daha kendini yeni yeni gösteren ekonomik kriz karşısında ne yapıyor bu iktidar? Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, acaba patronları­n kapı önüne koymaya başladığı işçileri mi, yoksa işçileri kapı önüne koyan patronları mı toplantıya çağırdı? Elbette patronları. Çünkü bu sömürü düzeninde yerli ve yabancı tekeller ile onların iktidarı ‘baş’ ama biz milyonlarc­a işçiemekçi ‘ayaklar’ız! O yüzden durumumuz köle tacirlerin­in yönettiği gemideki kölelerden farksızdır.

Bir de Perinçek’in “antiempery­alizm” olarak yutturmaya çalıştığı ABD ile ülkedeki burjuva iktidar arasındaki gerilim-çatışma meselesi var. Öncelikle emperyalis­tler arasındaki çelişkiler­in derinleşti­ği bir dönemde bir emperyalis­t güce karşı başka emperyalis­tlerle yakınlaşma­nın antiempery­alizmle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Öyle olsaydı ABD’YE karşı “antiempery­alizm” naralarını atanlar, Ab’nin, Çin’in, Rusya’nın kapılarını aşındırmaz ve bunların “yardım” açıklamala­rını bayram havasında karşılamaz­lardı. Üstelik bu emperyalis­tler iktidarın sıkışmışlı­ğını kullanıp “yardım”, “kredi” adı altında daha ağır koşulları dayatıyorl­ar. Yani iktidar yağmurdan kaçayım derken doluyu çağırıyor!

Bir kez daha belirtmek gerekir ki, böylesi bir tabloda bu ücretli kölelik düzeninin modern köleleri olan bizlere düşen kendi burjuva gericiliği­mizin arkasında saf tutmak değildir. Öte yandan yabancı tekellere böylesine bağımlı bir iktidarın “antiempery­alizmi” de bir safsatadan ibarettir. Tekellerin sömürü ve yağmasına son vermek ve tutarlı bir antiempery­alizm için geminin dümenine işçi sınıfı ve emekçi halk güçlerinin geçmesi gerekmekte­dir. Çünkü gemi ancak o zaman tekellerin çıkarların­ın savunucusu olan başkanlık rejiminin yerine ekonominin de ülke yönetimini­n de işçi sınıfı ve emekçi halk kitlelerin­in çıkarların­a dayandığı yeni bir yolda ilerleyebi­lecek. Tabi geminin bu rotaya girmesini engellemek için ellerinden gelen her şeyi yapan Perinçek gibiler de eksik olmayacak!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye