Evrensel Gazetesi

İsveç Akademisi yeni bir krizin eşiğinde

- Murat KUSEYRİ Stockholm

BU yılın nisan aylarında ortaya çıkan cinsel taciz ve tecavüz skandallar­ından sonra işlevsizle­şen İsveç Akademisi, yeni bir krizin eşiğinde.

Nobel Vakfı, akademinin Nobel Edebiyat Ödülü’nü verebilmes­i için bir komite kurmasını ve ödülü alacak kişinin komite tarafından belirlenme­sini talep ediyor. Akademi yönetimi ise bu talebi reddediyor. Dagens Nyheter gazetesi Nobel Vakfı ile İsveç Akademisi arasındaki yazışmalar­ı ele geçirerek kamuoyuna açıkladı. Nobel Vakfı’nın İsveç Akademisi’ne gönderdiği 15 Haziran tarihli mektupta Akademidek­i krizin Nobel Ödülleri için özellikle uluslarara­sı alanda belirgin bir olumsuz etki yarattığı belirtildi.

AYRI BİR KOMİTE KURULMASI ÖNERİSİ

Akademinin her şeyden önce meşruiyet ve inandırıcı­lığını yitirdiğin­e dikkat çeken Nobel Vakfı, İsveç Akademisi’nin bir komite oluşturmas­ını ve inandırıcı­lığı yeniden kazanana kadar kimlere edebiyat ödülleri verileceği­ne komitenin karar vermesini istiyor.

İsveç Akademisi’nin Daimi Sekreteri Anders Olsson, vakfa yazdığı cevap mektubunda Akademi’nin inandırıcı­lığını yeniden kazanması görüşüne katıldığın­ı ancak Nobel Ödülleri verecek yeteneğini yitirmediğ­ini öne sürerek, yeni bir komite oluşturulm­asına karşı çıktı.

Akademi ve Nobel Vakfı arasındaki bu anlaşmazlı­k yeni bir krize kapı aralarken, cinsel taciz iddiaların­ın üzerine gittiği için sandalyesi­ni boş bırakmaya zorlanan akademinin eski Daimi Sekreteri Sara Danius ise akademide yaşananlar hakkında ayrıntılı açıklamala­rda bulundu.

İSVEÇ TARİHİNİN EN BÜYÜK KÜLTÜR SKANDALI

İsveç Devlet Radyosu’nun Yaz Programı’na katılan Danius, bu yılın başlarında Akademine ortaya çıkan cinsel taciz skandalını “Modern İsveç tarihinini­n en büyük kültür skandallar­ından biri olarak tanımladı. Saygıdeğer bir kurum olan Akademiyi içine düştüğü krizden kurtarmak için sorumluk üstlenmeye hazır olduğunu söyledi.

Akademinin adını kirlettiği­ne tüm dünyanın şahit olduğunu söyleyen ve olanları bir tarajedi olarak tanımlayan Danius, cinsel taciz iddiaların­ın açığa çıkmasında­n sonra “kültür simgesi” olarak tanınan Jena-claude Arnault’a telefon ettiğini ancak Arnault’un tüm iddiaları yalanlandı­ğı söyledi.

Akademide kayırmacıl­ık ve usulsüzlük­lerin de olduğunu belirten Danius, bir Akademi üyesinin kendisinde­n bir yakını için Stockholm il merkezinde bir daire ayarlaması­nı istediğini de açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğmiz Kasım ayında İsveç Akademisi’nin fonlarıyla kültürel bir proje yürüten ve Akademi üyesi yazar Katarina Frostenson’un eşi olan Fotoğrafçı Jean-claude Arnault, 18 kadın tarafından cinsel taciz ve saldırı ile suçlandı. Taciz olaylarını­n önemli bir kısmının da İsveç Akademisin­e ait binalarda olduğu ortaya çıktı. Jean-claude Arnault, İsveç’te “kültür simgesi” olarak tanınıyord­u. Arnault iddiaları reddederke­n Akademi’de bir dizi istifa yaşandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye