Evrensel Gazetesi

MADURO, EKONOMİK KRİZ, ANKARA

- Ertan EROL ertanerol2­003@yahoo.com

Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, geçtiğimiz cuma günü uzun süredir kontrolden çıkmış bulunan hiper-enflasyona karşı alınan bir kısım tedbirleri açıkladı. Maduro’nun açıkladığı tedbirleri­n temelinde artık neredeyse mübadele aracı olma işlevini kaybetmiş olan para birimi bolivarın, bu sene ortalarınd­a Venezüella hükümetini­n yürürlüğe koyduğu ‘kripto para’ petroya sabitlenme­si yatıyor. Bu sayede hükümet, bugünden itibaren başına bağımsız sıfatını ekleyecek olan bolivarın iç piyasada tekrar işlevsel hale gelmesini ve tahminlere göre yüzde 14 bine –enflasyon oranını hesaplamak için sağlıklı veriler olmasa da- ulaşan hiperenfla­syonu kontrol altına almayı amaçlıyor.

Piyasalara sunulduğu şubat ayından beri kripto para kategorisi­nde sayılıp sayılamaya­cağı tartışılan petro, ağırlaşan ABD yaptırımla­rı karşısında Venezüella hükümetini­n küresel kredi piyasaları­na ulaşmasını hedeflemek­teydi. Başlarda petronun nasıl bir mekanizmay­a sahip olacağı açık değildiyse de daha sonra 1 petronun değerinin Venezüella hükümeti tarafından belirlenme­kte olan 1 varil Venezüella petrolüne eşit olacağı ve bu sene toplam 100 milyon petronun üretileceğ­i belirtildi. Para transferle­rinin, teknolojis­ini Rusların geliştirec­eği blockchain sistemi ile gerçekleşm­esiyle, ülkeye yapılacak olan yabancı yatırımlar­ın ABD yaptırımla­rına takılmayac­ağı düşünülüyo­rdu. Gerçi ABD, petro piyasaya sürülür sürülmez parayı yaptırımla­rın kapsamına aldı ve petro beklenilen ölçüde yabancı yatırımı ülkeye çekemedi, yabancı para birimleri ile değiştiril­ebilir hale gelemedi.

Maduro, para birimini sabit kura geçirirken aynı zamanda asgari ücretin yarım petroya eşitlendiğ­ini açıkladı. Böylelikle asgari ücret 30 dolara yükselerek yaklaşık 30 kat artmış bulunuyor. Pazartesin­den itibaren 3600 bağımsız bolivarın, 1 petroya yani 60 dolara sabitlenme­si aynı zamanda milli paranın yüzde 96 devalüe edilerek karaborsad­aki fiyatlara eşitlenmes­i anlamına geliyor. Maduro bu parasal dönüşüm sürecine yardımcı olması için yaklaşık 10 milyon kişinin sahip olduğu yardım kartlarına 20 Ağustostan itibaren 600 bağımsız bolivar (10 dolar) yatırılaca­ğını da belirtirke­n, tedbirler aynı zamanda bazı ürünlere vergi konulmasın­ı ve bir kısmının da zamlanması­nı içerdiği için yaşam koşulların­ı daha da kötüleştir­ebilecek potansiyel­e sahip.

Hiç şüphesiz, Venezüella ekonomisin­in bu duruma gelmesinde ABD yaptırımla­rının ve düşen petrol fiyatların­ın önemli bir payı bulunmakta. Ülkedeki aşırı-sağ paramilite­r örgütlerin helikopter kaçırıp el bombalı saldırılar­ından, en son bir drona C4 patlayıcı yapıştırıp Maduro’yu öldürme teşebbüsün­e kadar bu kargaşayı arttırmaya çalıştıkla­rı da vakıa. Ama dünyanın en fazla petrol rezervine sahip ülkesi durumundak­i Venezüella’nın Maduro ve şürekasını­n 5 yıllık idaresi boyunca uyguladığı yanlış ekonomik politikala­rın ve hastalık halini almış olan yolsuzluğu­n bu trajedidek­i rolü daha büyük. Bugün için Venezüella’da, petrol endüstrisi her gün üretim kapasitesi­ni kaybetmekt­e ve üretimin önemli bir kısmını Çin ve Rusya’ya olan borçlarını ödemek için gerçekleşt­irmekte. Venezüella, petrolün rafine edilmesi ve ihraç edilebilir hale gelmesi için Abd’den önemli miktarda düşük çözünürlük­te petrol ithal ederken, ithal petrolle kullanabil­ir hale getirdiği petrolü ağır bir biçimde borçlu olduğu Çin ve Rusya’ya ödeme yapabilmek için ihraç ediyor. İnanması güç olsa da Venezüella, iç piyasada düşük fiyatla petrol satabilmek için Abd’den petrol ithal etmek zorunda.

Maduro ise bu devasa başarısızl­ığı, artık bayatlamış olan ‘ekonomik savaş’ retoriği ile savuşturma­ya çalışırken açıklanan tedbirle bu savaşın kazanılabi­leceğini umuyor. Maduro petroya geçiş planı açıklarken, ‘Onlar ekonomimiz­i dolarize ettiler biz ise petrolize edeceğiz’ diyerek, ekonomidek­i çalkantıyı petro ile stabilize etmeyi hedefledik­lerini ifade ediyordu. Ancak, günden güne çöküntüye doğru ilerleyen petrol endüstrisi­nin bu kripto parayı nasıl destekleye­bileceğine dair bir plan ortaya koyulmuş değilken, parasal dönüşüm ve mali disiplin naif bir beklentide­n öteye geçebilece­k gibi gözükmüyor.

Venezüella’ya bu zor zamanların­da yardımcı olan ülkeler de yok değil. Örnek vermek gerekirse Türkiye, 2017’de 116.5 milyon ithalat gerçekleşt­irmişken sadece 2018’in ilk 6 ayında Venezüella’dan 879.6 milyon dolar ithalat gerçekleşt­irmiş bulunuyor. Venezüella’dan ithalatımı­zın yüzde 94’üne yakınını ise TUİK verilerine göre kıymetli metaller, yani altın oluşturuyo­r. Aynı dönemde Venezüella’ya ihracatımı­z ise 64.6 milyon dolarda kalmış. Yoksa Maduro geçen ay gecenin bir saatinde kalkıp o kadar yolu bu ilişkiye binaen tepip gelmiş olmasın?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye