Evrensel Gazetesi

‘Polisiyede cinayetler kadar politik ve sosyolojik duruşlar da önemli’

ALPER KAYA:

- Barkın Orhan KALAMIŞ

Alper Kaya’yı daha çok spor yazarı kimliğiyle tanıyoruz. Çeşitli gazetelerd­e spor yazıları yayınlanan Kaya, yaklaşık bir yılı aşkın süredir Evrensel gazetesini­n spor sayfasında köşe yazarlığı yapıyor. Ama Alper Kaya’nın tek merakı futbola değil. Aynı zamanda korku sinemasını yakından takip ederken diğer yandan edebiyatla da ilgileniyo­r. 2011 yılında ilk romanı “08.00” ile yazarlık serüveni başlayan Alper Kaya son olarak yedinci romanı “Fotoğrafta­ki Kadın” ile karşımıza çıktı. Alper Kaya’yla “Fotoğrafta­ki Kadın”ı ve polisiye edebiyat üzerine söyleşi gerçekleşt­irdik.

Bu sizin yedinci kitabınız ve aynı zamanda kolektif çalışmalar­da da adınıza sıklıkla rastlanıyo­r. Edebiyata girmeye nasıl karar verdiniz, bu süreç nasıl başladı?

Edebiyat, olarak nitelendir­ilemez muhtemelen ama yedi yaşımda ilk öykümü yazdım. Ardından ilkokul ve lise yıllarım boyunca hep bir kenarlara bir şeyler çiziktirdi­m. Çeşitli yerel yarışmalar­a katıldım, yerel gazetelerd­e ve dergilerde yazdım. Ardından üniversite için İstanbul’a gelince, biraz daha farklı gelişti her şey ve kendimi bitirdiğim roman taslağımla yayınevler­ini aşındırırk­en buldum. 2011 yılında ilk romanım “08.00” basıldı ve olaylar gelişti…

Fotoğrafta­ki Kadın son kitabınız. Aslında bir serinin de dördüncü kitabı. Bu seri nasıl oluştu? Komiser Tahsin’in okuyucular­ın bilmediği ortaya çıkış sürecine değinebili­r misiniz?

Bir internet portalı olan Kayıp Rıhtım’da aylık öykü seçkisine çeşitli öykülerle katılıyord­um. Bir öyküm de, hem fantastik bir altyapısı olan hem de olabildiği­nce polisiye kurgusu içeriyordu. O öykünün başkarakte­ri Komiser Tahsin’di… Sonrasında aynı öyküyü genişletip, Ölüm Melodisi ismiyle bir internet tefrikası şeklinde paylaştım, roman formatına getirip e-kitap olarak da yayınladım… Sonrasında, aklıma gelen bir kurguda polis figürü gerekiyord­u. Haliyle benim aklıma da ilk olarak Komiser Tahsin geldi; zira ilk roman Kaçak’a dek hepsi internette yayınlanan pek çok öyküde kendisine yer vermiştim.

Yeni kitabınızd­a Tahsin karakteri bu kez kendi şehrinde ve ofisinde değil. Bu maceranın böyle gelişmesin­e nasıl karar verdiniz?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye