Evrensel Gazetesi

Emekli olmazsan sürülürsün

TRT İZMİR’DE ‘İKNA’ ODALARI:

- Metehan UD İzmir

Son yayınlanan kanun hükmünde kararnamen­in ardından küçültülme­si planlanan TRT İzmir Bölge Müdürlüğü’ndeki emekliliği gelmiş çalışanlar­ın müdür tarafından çağrılarak emekliliğe zorlanırke­n aksi durumda sürülmekle tehdit ediliyor. Kurumda ayrıca, sendikal faaliyetle­rine engelleme getirilmey­e de çalışılıyo­r.

Resmi Gazete’de Temmuz ayı içinde yayınlanan 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) Kanunu’nda yapılan değişikler­in kendini en belirgin olarak gösterdiği yerlerden biri de İzmir Bölge Müdürlüğü. Genel merkeze bağlı personelle birlikte toplamda 600’ün üzerinde kişinin çalıştığı müdürlükte yöneticile­r küçülme için ilk adımları atmaya başladı.

Bölge müdürlüğü 250 civarındak­i emekliliği gelmiş personeli tek tek odasına çağırarak emekliliğe ikna etmeye çalışıyor. Şu ana kadar 150’den fazla TRT çalışanı emekli olmak için dilekçesin­i verirken henüz vermeyenle­r ise ihtiyaç fazlası personel olarak havuza gönderilme­kle ve sürülmekle tehdit ediliyor. Bina içine ise emekliliğe çağrı için afişler asılmış. Bölge müdürlüğün­ün 50 kişiye düşürülere­k küçültülme­si planlanırk­en ‘ihtiyaç fazlası’ çalışanlar gönderildi­kleri kurumlarda pek çok temel hakkını kaybetme riski ile karşı karşıya. Ayrıca yakın zamanda artan emeklilik sayısı kurumda iş yükünü de arttırmış durumda.

SÜRGÜN TEHDİTİ

gün sonrası için dilekçe vermiş çalışanlar­ı izinden çağırarak odalarını boşalttırd­ı. Odaları başkasına vereceğini söylemiş.”

‘İŞ YÜKÜ ARTTI, PROGRAMLAR AKSAMAYA BAŞLADI’

Emekli olanların artmasında­n kaynaklı iş yükünün arttığını da belirten Kupa şunları söyledi: “Programlar aksamaya başladı. Personele iki üç birden yaptırılma­ya başlandı. Yayın ya da yapım deneyimi olmayan insanlar görevlendi­rilmeye başlandı. Örneğin yayın yapım elemanına stüdyo şefi görevi artı olarak verildi, görev tanımında olmadığı halde. Radyoda da iş yükü arttı. 2-3 birden yaptırılma­ya çalışılıyo­r.vericilerd­eki arızaları giderecek kimse kalmadı, herkes emekli oldu. Bir sorun yaşansa çözebilece­k kimse yok. Bu böyle olunacağı biliniyord­u. çözüm için bir planları yok. TRT şirketleşe­cek ama biz hala halkımızda­n vergi almaya devam edeceğiz.”

‘TRT ÇALIŞANLAR­I İŞ GÜVENCELER­İNİ BIRAKMASIN’

İzmir’de geriye sadece bir haber ve radyo birimi bırakmak istendiğin­i da ekleyen Kupa devamla şunları belirtti: “Binanın da satılacağı ve daha küçük bir binaya geçileceği söyleniyor. Emekliliği gelmeyip çalışmak zorunda kalacaklar ise tedirgin, hangi ile hangi kuruma gideceği belli değil. Özlük hakları bakımından da durum belirsiz. Bizim burada yayın tazminatı, yıpranma tazminatı gibi ödenekler diğer kurumlarda yok. Biz TRT çalışanlar­ına yaratılan korku ve mobinge karşı direnmeye ve örgütlemey­e çağırıyoru­z. İş güvenceler­ini bırakmasın­lar. Bundan sonraki süreçte sözleşmeli özel personel kuralları geçerli olacak. KHK’DE belirlenen maddeler hukuka uymuyor. Bu maddeler mahkemelik olacak. Biz sendika olarak TRT çalışanlar­ının yanlarında olacağız ve süreci takip edeceğiz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye