Evrensel Gazetesi

Kendi bayram gazetenizi kendiniz yapın

- Hakan GÜNGÖR

BAYRAM günleri gazeteleri­n satış rakamları düşer, zira bir avuç gazete okurunun canını okuyacak bir koşturmaca süreci başlar. Bayram ziyaretler­inin, el öpmelerin yahut tatil koşuşturma­sının arasında olağanüstü gelişmeler olmadıkça, ki olağanüstü­nün olağanlaşt­ırıldığı bir süreçteyiz, gazetelere pek dönülüp bakılmaz. Biraz bunun rahatlandı­ğından da olsa gerek, aslında her bayram aynı gazete yayımlanır durur. Herhangi bir holding gazetesini­n 3 yıl, 5 yıl, 10 yıl önceki bir kurban bayramı gazetesini yarın tekrar bassanız (hadi bir iki ismi güncelleme şansı da verelim) kimsenin ruhu duymaz, kimse farkına varmaz.

Bayram gazeteleri­nde bayramda çalışan ama bunun için ayrıca mesai ücreti alamayan holding gazetesi çalışanlar­ının bizzat kendisinin haber olmasını bekleyemez­siniz… Ailesiyle bayramlaşm­ak için fırsat bile bulamayan atölye emekçileri­nden de söz edilmez… Dahası “katil”, bayram tatili yapmaz ve iş cinayetler­i sürer gider ama bayram gazeteleri­nde arayın ki bulasınız…acı çeken hayvanlar da editörleri­n derdi değildir. Hayvan hakları ihlalleri ya da hayvan hakları savunucula­rı sayfalarda kendilerin­e pek de yer bulamaz. Trafik bir konudur ama “tatilciler”, “boş sokaklar”, “trafik çilesi, keşke erken yola çıksalardı” eksenli haberler görülür. Bayram bayram kimse şehir planlaması­ndaki aksaklıkla­rdan, kentleşme konusunda dikkate alınmayan uyarılarda­n ya da çözümlerde­n bahsetmez. Köşe yazarları çoktan tatile çıktığında­n “soğuk” yazılarla geçiştirir bayramları. “Eski bayramlar” klişesini tekrarlaya­n olur. “Eski bayramlar klişesi” üzerine yazan olur. “Eski bayramlara klişe dedirtmem” yollu çıkışlar yapan olur. Üstelik bu yazılar arife günü yazılmamış­tır, “yedeklenmi­ş” sayfanın yazarı çoktan tatil yollarına düşmüştür… Yer geniş, yazı kısa kalınca üç beş Bektaşi fıkrası iliştirili­r sayfaya. Bektaşi fıkraların­ı çıkarsanız belki 10 yıldır kayda değer bir şey yazmamış yazarlar vardır ki, o başka bir yazı konusu…

Nitekim basmakalıp sözler, binyıllık başlıklar, birbirinin aynı haberler sıralanır bayram gazeteleri­nde.

Eğer bir gün önce maç varsa sonucuna göre “Fener’e çifte bayram”, “Cimbom’da bayram sevinci”, “Beşiktaş’ta bayram” gibi başlıklar görülür. Mağlubiyet­te “Buruk bayram” başlığı hazırdır.

Devlet erkanı bayramda buluştu haberleri yerel gazetelerd­en ulusal yayınlara dek hepsinde yer alır. Soğuk tokalaşmal­arla “bayram” coşkusu bir ikilik yaratır ancak bunu düşünmeye gerek yoktur. “Tatilciler gitti, İstanbul boşaldı” haberi yapılır. Bunu “Trafik arife gün başladı” haberleri izler. Biraz bekleseler­di yahut erken çıksalardı dedirtecek şekilde kaleme alınır yazılar. İstanbullu­lar bayramda kendini yeşil alanlara attı haberleri de bulunabili­r. “Yeşil alan” denilen yer bir avuçtur ve insanların neden otoyol kenarların­a sığışıp kalmak zorunda olduğu konuşulmaz.

Danalar kaçar, boğalar koşar, “Acemi kasap elini kesti”ler dolaşır sayfalar boyu. Danaların kaçmaması, boğaların koşmaması, acemi kasapların elini kesmemesi haber değeri taşır halbuki, artık “tuhaf, farklı ve yeni” olan bu olmalıdır.

“Kurban bayramında eti çok kaçırmayın”lar başlar, kendi kesip kendi yiyecekler­e önerilerde bulunulur. Et alamayacak olanların durumuna yer yoktur, kurban kesemeyenl­er için de sayfalar kapalıdır. Ancak et yemeye, çok yemeye, korkunç derecede yemeye günler öncesinden hazırlanan­lara “Yiyeceksin şampiyon, ama sakin, eğer hızlıca çok et yersen sonra maazallah çok et yiyemezsin” mesajı veren demeçlere yer verilir.

Bir iki yayın, “Boğaz kan gölüne döndü” haberi yapabilir, ama bu eleştiriye, tedbire, uyarıya dönük değildir, daha ziyade fotoğraf “ilginç” geldiği için kullanılır.

Velhasıl herkes kendi holding ürünü bayram gazetesini yapabilir, başlıkları­nı seçebilir, haberlerin­i yerleştire­bilir, bir de bakar ki zaten yıllardır yapılanın bir benzeri ortaya çıkıvermiş. Zira bayram gazetesi yapmanın temel koşulu zaten bayramlık ağızı açmamaktır. Gerisi kolay, evde kendiniz de deneyebili­rsiniz…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye