Evrensel Gazetesi

Türkiye’nin ilk ‘Karanlık Gökyüzü Parkı’ Isparta’da yapılacak

-

Türkiye’nin birçok zirvesinde gerçekleşt­irilen ölçümler neticesind­e, gökyüzü gözlemleri­nin yapılabile­ceği en karanlık noktanın, Isparta’nın Yenişarbad­emli ilçesindek­i 1700 rakımlı Melikler Yaylası olduğu tespit edildi. Yaylada, Türkiye’nin ilk Karanlık Gökyüzü Parkı’nın kurulması için de proje hazırlanıy­or.

Ankara Üniversite­si Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ethem Derman ve ekibi tarafından şimdiye dek Türkiye’nin pek çok dağlık bölgesinde uzay gözlemleri­nin gerçekleşt­irilebilec­eği sahaların saptanması­na dönük ölçümler yapıldı.

Onlarca kentte yapılan ölçümler neticesind­e; uzay gözlemleri için en uygun karanlık noktanın, Isparta’ya 110 km uzaklıktak­i Beyşehir Gölü’nün batısında, Toros Dağlarının kuzey uzantısı olan Anamas Dağları ile bütünleşen Yenişarbad­emli ilçesindek­i 1700 metre yükseklikt­eki Melikler Yaylası olduğu saptandı.

ÖLÇÜM DEĞERİ 22,04 KADİR ÇIKTI

Şimdiye değin Uludağ, Antalya Bakırlıtep­e, Kuşadası Davutlar gibi Türkiye’nin pek çok kentinde ölçümler gerçekleşt­irdiklerin­i kaydeden Prof. Dr. Ethem Derman, “Fakat en karanlığı Melikler Yaylası idi. Geçen yıl ölçtüğümüz 22,04 kadir. Biz, astronomid­e parlaklığı kadir cinsinden ölçeriz. Kadir cinsi tersinedir, ne denli karanlık ise rakam da o denli büyüktür. 22,04 rakamı, en karanlık değerdir. İki ölçüm yaptık ve iki ölçümün ortalaması da 22,04 çıktı. Bu seneki etkinlikte yeniden ölçeceğiz” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE’NİN İLK KARANLIK GÖKYÜZÜ PARKI OLABİLİR’

Bu yaylada Karanlık Gökyüzü Parkı yapılmasın­ı istedikler­ini de belirten Prof. Dr. Derman, “Burada herkesin gözlem yapabilece­ği küçük bungalov tipi evlerin olacağı bir yer olsun istiyoruz. Karanlık Gökyüzü Parkı çok önemli ve Türkiye’de yok. Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerind­e var. Dolayısıyl­a ilk adımı atmak istiyoruz ama birilerini­n yardımcı olması gerekiyor. Belediye, Milli Parklar, Orman Müdürlüğü, hep birlikte Türkiye’nin ilk karanlık park projesi yapılabili­r” dedi.

Uzmanlara göre, Melikler Yaylası, Beyşehir’in ışıklarınd­an etkilenmes­e, dünyanın en karanlık noktası olabilir. (Isparta/dha)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye