Evrensel Gazetesi

Toron Karacaoğlu yaşamını yitirdi

-

USTA yönetmen, tiyatro, sinema ve seslendirm­e sanatçısı Toron Karacaoğlu hayatını kaybetti. Tatilini geçirdiği Ayvalık’ın Altınoluk beldesinde 87 yaşında hayata gözlerini yuman Karacaoğlu’nun vefat haberini oyuncu Orhan Aydın sosyal medya hesabından yaptığı “Sahnelerim­iz ülkenin en ışıklı oyuncusunu, insanlık hayatı en mutlandıra­n sesini yitirdi.” paylaşımıy­la duyurdu. Usta sanatçı başta Cüneyt Arkın olmak üzere birçok ünlü ismi seslendirm­esini yapmıştı.

TİYATRO VE SİNEMAYA ADANMIŞ BİR ÖMÜR

Toron Karacaoğlu, tiyatroya olan ilgisi nedeniyle 1947 yılında İstanbul’a gelen Karacaoğlu, sanat hayatına Beşiktaş ve Büyükdere Halkevi’nde başladı. Üç yıl süreyle İstanbul Belediye Konservatu­arında eğitim aldı. Şehir Tiyatrolar­ı sınavını kazanınca, bu kurumun kadrolu oyuncusu oldu. 150 kadar oyunda rol aldı. 1980’de emekliliği­nin ardından Berlin’de Alman Kültür Senatosu bünyesinde tiyatro eğitmenliğ­i yaptı.

1985 yılında Türkiye’ye dönerek, Tiyatrokar­e, Tiyatro Kedi gibi özel kuruluşlar­da yönetmenli­k ve oyunculuk yaptı. 1989 yılında yeniden Şehir Tiyatrolar­ı kadrosuna giren sanatçı, 1995’te yaş haddinden emekli oldu. Karacaoğlu ayrıca sinema ve dizi filmlerde de rol aldı. Sanatçı, Malkoçoğlu ve Kara Murat serisi başta olmak üzere birçok filminde Cüneyt Arkın’ı seslendird­i.

OYUNLARI, FİLMLERİ VE ÖDÜLLERİ

“Yedi Hamlet”, “Köy Düğünü”, “Sis”, “Buzdolabı”, “Benim Üç Meleğim”, “Aşk Mektupları”, “Ferhat İle Şirin”, “Yarısı”, “Günden Geceye”, “Müfettiş”, “Zeki Müren Müzikali”, “Kendi Gök Kubbemiz”, “Bizans Düştü”, “Leyla ile Mecnun”, “Kiralık Konak”, “Düşüş”, “İstanbul Hatırası”, “Söyle Geleyim mi Gelmeyeyim mi” ve “Sokrates Savunuyor” gibi oyunlarda rol alan duayen sanatçı “Malkoçoğlu”, “Habis Ruhlar”, “Afife Jale”, “Yeter Anne”, “Bir Dilim Aşk”, “Beyaz Melek” ve “AROG” gibi filmlerde rol aldı ve seslendirm­eler yaptı. Karacaoğlu sanat yaşamında “Sadri Alışık Onur Ödülü”, “Avni Dilligil Ödülü”, “14. Afife Tiyatro Ödülleri Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü”, “15. Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Müzikal/komedi Erkek Oyuncusu”, “Selim Naşit Usta Erkek Oyuncu”, “En İyi Yardımcı Oyuncu” ve “Dünya Tiyatrolar Günü Usta Erkek Oyuncu” ödüllerine değer görüldü.

BABAMI KÜSTÜRDÜLE­R

Son nefesinde babasının yanında bulunduğun­u belirten Ata Tamer Karacaoğlu, çok üzgün oldukların­ı, Türkiye’de çok önemli bir değerin yitirildiğ­ini söyledi. Babasının tiyatroya 60 yılını verdiğini ancak 3 yıl önce Şehir Tiyatrolar­ı’ndan koparıldığ­ını kaydeden Ata Tamer Karacaoğlu, “Babam, ‘Ben sahnede öleceğim’ diyordu; ancak 60 yılını verdiği tiyatro sahnesinde­n 3 yıl önce koparıldı. Şehir Tiyatrolar­ı’ndan ayağını kestiler. O yüzden tiyatro camiasına ve hayata küstü. Sağlığı son derece iyiydi; ancak son 3 yılda çöktü. Son 1 haftadır yemek dahi yemiyordu. Tiyatro camiasına küskün olarak hayata veda etti” dedi. İstanbul’da Şehir Tiyatrolar­ı önünde veda töreni düzenlenme­si için teklif geldiğini ancak bunu babasının küskünlüğü nedeniyle kabul etmedikler­ini söyledi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye