Evrensel Gazetesi

Kanada’da 23 milyon yıllık memeli fosilleri bulundu

Kanada’nın Saskatchew­an eyaletinde­ki bir kazı alanında, memelilere ait olduğu belirlenen 23 milyon yıllık fosiller ortaya çıkarıldı.

-

Kanada’nın, Saskatchew­an eyaletinde, Grasslands National Park’taki arkeolojik kazı alanında, günümüz at, kedi ve gergedanla­rının 23 milyon yıl önceki akrabaları­na ait olduğu belirtilen fosiller keşfedildi.

Park alanında 2017 yılına kadar yapılan kazılarda memeli türlerin fosillerin­e rastlamaya­n Kanada Müzesinden Danielle Fraser başkanlığı­ndaki ekip, 2017 yazında yapılan bir araştırmad­a at kemikleri ve gergedan fosilleri keşfedince, bu yıl araştırmal­arına farklı bir ağırlık verdikleri­ni açıkladıla­r.

‘PUMA BÜYÜKLÜĞÜN­DE KEDİ FOSİLİ BULDUK’

Kanada basınına konuşan bilim heyetinden Danielle Fraser, “En az üç farklı fosil at türünü keşfettik. Bunlardan biri, orta boy bir köpek büyüklüğün­deydi. Bir puma büyüklüğün­e yakın kedinin fosilini bulmaktan çok heyecanlan­dık. Ayrıca bir çene kemiği fosili daha bulduk ama bu bir memeli değil.” dedi.

‘FOSİLLERİ KANADA’DA BULMAK HEYECAN VERİCİ’

Fosillerin, 23 milyon yıl önceki Miyosen döneminde ait olduğunu aktaran Fraser, “Onları Kanada’da bulmak gerçekten heyecan verici ve şaşırtıcı. Çünkü, son buzul döneminde meydana gelen buzullar, bu yaştaki her şeyi adeta bir kenara itti ve bu yüzden bu tür kayaçlar Kanada’da çok nadir” ifadesini kullandı.

‘ÇALIŞMALAR­IMIZ 10 YIL DAHA SÜRECEK’

Fraser, bu fosillerin sadece Saskatchew­an, Alberta ve Devon adasında bulunduğun­u vurgulayar­ak şunları kaydetti: “Muhtemelen gelecek yıl geri dönecek ve tavşan ve kemirgen gibi küçük memelileri aramaya başlayacağ­ız. Bu alandaki çalışmalar­ın yaklaşık bir 10 yıl daha sürmesini öngörüyoru­z.” (AA)

 ??  ?? (Fotoğrafla­r: Danielle Fraser/twitter)
(Fotoğrafla­r: Danielle Fraser/twitter)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye