Evrensel Gazetesi

Avrupa Yunanistan’ı kurtardı mı?

-

Yunanistan’ın bittiği ilan edilen “kurtarma” paketi, bir taraftan Ab’nin ekonomik hegemonyas­ını sağlamlaşt­ıran bir portre çizerken, öte yandan Birliğin geleceği konusundak­i tartışmala­rı da alevlendir­miş oldu. Daha fazla entegrasyo­nun ekonomik ve/veya ulusal çıkarları zedeleyip zedelemedi­ği konusu bir yana, üye ülkelerin halklarını­n memnuniyet­inin sağlanması da ciddi bir konu olarak İngiltere gündeminde tartışıldı.

Almanya’da da Yunanistan’ın “kurtarılma­sı” gündemde yer alan konular arasındayd­ı. Bazıları “yardım paketi” göndermeni­n sona ermesinden duydukları sevinci ifade ederken Frankfurte­r Rundschau’daki yorumda, “kimin kimi kurtardığı” ele alınarak “Yunanları kimse kurtarmadı” dendi.

FRANSA’DA 2019 BÜTÇESİ TARTIŞMALA­RI

Fransa’da ise hükümet tatilden çıkarak ilk bakanlar kurulu toplantısı­nı geçen çarşamba gerçekleşt­irdi. Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron, yaz aylarında art arda patlayan siyasi skandallar­dan sonra derhal ekonomik alana el atma sinyalleri­nin yanı sıra, 2019 bütçesinin hazırlanma­sına yönelik kararların­ı açıkladı. İlk yapılan açıklamala­r bütçenin yüzde 1.4 küçültülec­eği yönünde, buna bir de ülke ekonomik büyümesini­n yavaşlamas­ını ekleyince hükümetin “tasarruf paketi” hazırlığın­da olduğu belirtileb­ilir. Fransa’dan seçtiğimiz analiz, avro para birimi bölgesi ve Fransa’nın, ekonomik büyümeleri­nin yavaşladığ­ına; Macron ve ondan önceki hükümetler­in aldığı önlemlerin ekonomiyi bloke ettiğine işaret ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye