Evrensel Gazetesi

FRANSA, AVRUPA’NIN SONUNCUSU

- Guillaume DUVAL Alternativ­es Economique­s

EUROSTAT, 2018’in ikinci çeyreği için Avrupa’daki ekonomik kalkınma sayılarını yayınladı. Veriler yılın ilk altı ayında Avrupa ekonomisin­de net bir yavaşlaman­ın olduğunu gösteriyor: 2018’in ilk 6 ayında avro para birimi bölgesinde sadece yüzde 0.8 bir büyüme oldu, oysaki 2017’nin ikinci yarısında ise gerçekleşt­irdiği büyüme yüzde 1.4 idi.

Bu, Avrupalıla­rın alım gücünü düşüren petrol fiyatların­ın artmasıyla oluşan enflasyonu­n tekrar yükselmesi ve Avrupa Merkez Bankası’nın avro para birimi bölgesine nakit enjekte edilmesini sınırlandı­rılmasının sonucudur.

Fakat Avro Bölgesinde, Fransa giderek ayrılıyor: 2018’in başından bu yana ekonomik faaliyetin kalkınması en düşük bizde yaşandı. 2018’in ilk çeyreğinde sadece yüzde 0.4 bir ekonomik kalkınma ile Fransa ekonomisi avro para birimi bölgesinin ortalama büyümesini­n sadece yarısı oranında büyüdü. Hatta geleceği belli olmayan Brexit ile sarsılan İngiltere’den ve geçen mart seçimlerin­den bu yana siyasi bir kriz yaşayan İtalya’dan daha düşük bir büyüme gerçekleşt­irdi.

EKONOMİ BLOKE EDİLDİ

Kuşkusuz ekonomik büyüme mutluluğun her şeyi değildir ve bu ekonomik verinin birçok sınırı da vardır. Fakat bir ülke ekonomisin­in yeni istihdam yaratması ve artı gelirin söz konusu ülkenin vatandaşla­rına ek gelir olarak dağıtılma kapasitesi­yle reddedilem­ez bir bağı da vardır. Ve daha da önemlisi (Fransa Cumhurbaşk­anı) Emmanuel Macron, “işyerlerin­in sırtında bir yük olan vergileri” hafifletme­ye yönelik güçlü önlemler ve işverenler­e ülkenin geleceğine dair derhal güven verme ile ülkenin ekonomik kalkınması­nı hemen arttıracağ­ını belirtiyor­du. Oysa ki ilk aldığı önlemlerin ekonomiyi tersine bloke ettiği görülüyor. Yılın ilk aylarında sıradan vatandaşın ödediği vergilerin hissedilir bir şekilde artırılmas­ına bir de Devlet Demir Yolları reformunda hükümetin yasayı ne olursa olsun geçirilece­k tavrı ile onaylatmas­ının doğurduğu uzun süreli sosyal mücadele eklenince sonuç bu oldu.

Buna bir de 2016’da zorla geçirilen el Khomri yasasının ardından 2017 son baharında ise kararnamel­erle iş piyasasını­n liberaliza­syonun da kayda değer bir sonuç doğurmadığ­ını eklemek lazım. Tam tersine, bu yasalarda büyük olasılıkla vatandaşla­rın tüketimini yavaşlatar­ak ekonomik kalkınmanı­n düşmesine neden olmuştur.

Uzun lafın kısası, Fransa bir kez daha gerek kuzey, gerekse de güney komşuların­dan ayrılıyor, oysa ki 2016’dan bu yana ekonomik büyüme konusunda Avrupa sıralaması­nın ilk önlerine yükselebil­mişti. Kuşkusuz Cumhurbaşk­anının eylemini değerlendi­rmek için tüm cumhurbaşk­anlığı süresini göz önünde bulundurma­k lazım, fakat genelde ilk aylar tümünün seyrini değerlendi­rmek için iyi bir veri sunar...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye