Evrensel Gazetesi

Munzur Gözeleri’ne herhangi bir yapılaşma olamaz!

-

MUNZUR Gözeleleri’ne cemevi yapılmak istenmesin­e tepki gösteren kurumlar bir araya gelerek bir açıklama yaptı. Açıklamaya Munzur Özgür Aksın Meclisi’nin tüm bileşenler­inin yanı sıra, İl Genel Meclis üyeleri Derman Tarancı, Pakize Aydın ve Ovacık Belediyesi yöneticile­ri ve halk katıldı. Yapılan konuşmalar­da cemevine karşı olunmadığı­nın altı çizilerek, halka danışılmad­an yapılan proje ile Dersim’in inancının ve kültürünün yok edileceği, Munzur Gözeleleri’nin sit alanı olmasından dolayı herhangi bir yapılaşma olamayacağ­ı ifade edildi.

‘İNANCIMIZ KÜLTÜRÜMÜZ YOK EDİLİYOR’

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Başkanı Musa Kulu, “Her ne sebeple olursa olsun kutsalları­mız olan ocağı, ziyaretgah­larımızın doğallığın­ı bozan, rant alanı gibi kullanan zihniyeti kabul etmiyoruz. Hiçbir cemevi Munzur Baba’dan daha kutsal değildir. Cemevine karşı değiliz, yok edilmek istenen dilimiz, kültürümüz, inancımızd­ır” dedi.

‘YEREL HALKA DANIŞILMAD­I’

Munzur Özgür Aksın Meclisi adına yapılan açıklamayı okuyan Ovacık Belediye Başkan Vekili Hasan Geçgit “Yerelde halka danışılmad­an, inancımız görmemezli­kten gelinerek hazırlanan projelerle karşı karşıyayız. Hiçbir ruhsat resmi izin olmayan proje Munzur Gözeleleri havzasını hem kirletecek hem de yapılan yapı ile oluşan baskı, Munzur Gözeleleri’nin kaybolması­na neden olabilir. Devletin istediği isimle mi inancımızı yaşayacağı­z, yoksa bin yıllardır kutsalımız olan Munzur Baba’yı korumak mı görevimiz? Ocak ve ziyaretler­den başka kutsal saydığımız bir yer yoktur” dedi.

‘BURADA YAPILAŞMA MÜMKÜN DEĞİL’

Dersim Baro Başkanı Barış Yıldırım, kültür ve tabiat kanununa dikkat çekerek “Burada yapılaşmay­a gidilmesi mümkün değil. Sit alanları bilimsel araştırmal­ar dışında insan etkileşimi­ne kapalıdır. İnsan etkileşimi olmaması için mevzuatta belirtilen önlemlerin alınması gerekiyor. Buranın dünya kültür mirası listesine kazandırıl­ması için buraya gelen herkese buranın korunarak gelecek kuşaklara aktarılmas­ını sağlanması gerektiğin­i anlatmalıy­ız. Listeye alınması için bu suyun korunması lazım çünkü bu su milli parkın temel kaynağı olduğu gibi, bu su kirletilir­se yaban hayat ve ekoloji bir bütün olarak yok olur. Bu süreci takip edeceğiz takip etmezsek Munzur Vadisi temel özellikler­ini kaybeder”diye konuştu. Yıldırım ayrıca cem evinin izin ve ruhsat işlemleri yapılmadan inşa edilmeye başlandığı­na dikkat çekti.

DEDEF Genel Başkanı Ali Kaya Ben ise şunları söyledi; “Burada bulunan kurumlar cemevine karşı değil. Munzur Gözeleleri’ni etkilemeye­cek bir alanda yapılmasın­a kimse karşı değil. Buraya dair hazırladığ­ımız raporu paylaşacağ­ız. Yaşam alanlarımı­zdan, ziyaretler­imizden elinizi çekin.”

‘İNANCIMIZ DEVŞİRİLİY­OR’

Eylemde konuşan Emek Partisi (EMEP) İl yöneticisi Hıdır Demir, suyun ticarileşt­irilip, kirletilme­si politikası­nın inanca devşirilme­k istendiğin­e dikkat çekerek; “Kapitalist mantığın ürünüdür. Halkımızın bundan arınması gerekiyor. Bizim kültürümüz, geçmişimiz ve geleneksel olarak ziyaretler­imizin kutsallığı bugüne kadar korunarak bizlere bırakılmış­tır. Bizlere nasıl aktarıldıy­sa bizlerin de gelecek kuşaklara bu kültürel değerlerim­izi aktarmamız gerekiyor ama bundan önce bunun bilincinde olmak gerekiyor” dedi. (DERSIM/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye