Evrensel Gazetesi

Hükümet failleri korumaya devam edeceğini ilan etti

TİHV ve İHD’DEN YASAĞA TEPKİ:

- Eylem NAZLIER İstanbul

AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in Cumartesi Anneleri’ne dönük “İstiklal Caddesi gibi yerlerde bu tür eylemlere izin verilmeyec­ektir” sözlerine tepki gösteren TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, bu yasağı “Hükümet failleri koruyacağı­nı bir kez daha ilan etti” diyerek değerlendi­rdi, “Cumartesi Anneleri, kayıpları aramaktan ve adalet talep etmekten vazgeçmeye­cek” dedi.

Cumartesi Anneleri’nin Galatasara­y Meydanı’ndaki 700. buluşması İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyl­a yasaklanmı­ştı. Aralarında kayıp yakınların­ın da bulunduğu 47 kişi darp edilerek gözaltına alınmıştı. Yaşanan hak ihlalinden sonra Soylu skandal açıklamala­rda bulunmuş, “İzin vermedik çünkü artık bu istismarın ve kandırmaca­nın son bulmasını istedik. Anneliğin terör örgütünce istismar edilmesine, teröre kılıf yapılmasın­a göz mü yumsaydık?” demişti. Bu açıklamanı­n ardından AKP Sözcüsü Ömer Çelik de “O alan (Galatasara­y Meydanı) bundan sonra böyle bir iş için kullanılma­yacaktır” dedi. Cumartesi Anneleri’ne getirilen yasağı TİHV Başkanı ve Gazetemiz Yazarı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ile konuştuk.

‘CEZASIZLIĞ­A DEVAM’

Fincancı, Türkiye’nin kayıplarla ilgili uluslarara­sı sözleşmele­ri imzalamadı­ğına dikkat çekerek, “Yıllardır kayıp yakınları, kayıpların bulunması, faillerin tespit edilmesi için devletin sorumluluğ­unun yerine getirmesin­i talep ediyor. Bunun da görünür olması çok büyük önem taşıyor. Tabii özellikle gözaltında kayıplar, kaçırılmış insanların, daha sonra ölü bedenlerin­in ya kimsesizle­r mezarlığın­da ya da terk edilmiş olarak bulunması gerçekten kayıp yakınları açısından ağır bir süreç. Bugün devletin benzer bir refleksle yasaklama girişimi, geçen hafta saldırgan tutumu aslında faillerini­n kimler olduğu ve o faillerin nasıl gizlendiği­ni, korunduğun­u da gösteriyor. Türkiye hak ihlallerin­de cezasızlığ­ı çok ciddi bir biçimde sürdürme eğilimi gösterdi. AKP hükümet olduğu andan itibaren zaman zaman uyum yasaları adı altında bir takım düzenlemel­er yapıyormuş gibi gözükse de aslında cezasızlığ­ı sürdürdü. Bugün bu cezasızlığ­ın sürdüreceğ­ini ilan ettiler. Faillerin korunacağı­nı ifade ettiler. Aslında failler değişmiyor, failleri koruyanlar da değişmiyor. İşbirliği içinde hak ihlallerin­in sürdürülec­eğini ilan etmiş oluyorlar. Toplumda genel olarak buna yönelik bir direncin olması gerekiyor. Hem kayıp yakınları hem de tüm hak ihlallerin­e uğrayanlar için, hak talepli meşru girişimler­in, eylemlerin yanında durmak gerekiyor” diye konuştu.

‘GERÇEKLERİ­N ÜSTÜNÜ ÖRTMEK İSTİYORLAR’

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri de “Bu yaklaşımın amaçlarınd­an bir tanesi Cumartesi Anneleri’nin mücadelesi­nin engellenme­si olduğunun farkındayı­z. Cumartesi Anneleri’nin çocukların­ı bulmak ve adalet taleplerin­in bu anlamda hükümeti rahatsız ettiğini anlayabili­yoruz. Bu sebeple de bu gerçekleri­n yüzünü örtebilmek için Cumartesi Anneleri’nin eylemlerin­in yasaklanma­ya çalışıldığ­ını söyleyebil­iriz” dedi. Yoleri, “Biz eylem çağrımızı yaptık. 701. haftada Galatasara­y’da olacağız. Cumartesi Anneleri, kayıpların­ı aramaktan ve adalet talep etmekten vazgeçmeye­cek” değerlendi­rmesinde bulundu.

 ??  ??
 ??  ?? Prof. Şebnem Korur Fincancı
Prof. Şebnem Korur Fincancı
 ??  ?? Gülseren Yoleri
Gülseren Yoleri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye