Evrensel Gazetesi

Ölümleri artırıyor!

Silahlanma­nın geldiği nokta ürkütücü. Bayramda 6 günde 46 kişi saldırılar­da öldü. Saldırılar­daki silahların yüzde 90’ı da ruhsatsız!

- Burcu YILDIRIM Ankara

Bireysel silahlanma­daki artış endişe vermeye devam ederken, Umut Vakfı’nın 20- 26 Ağustos tarihleri arasında hazırladığ­ı veriler bireysel silahlanma­nın geldiği noktayı ortaya koydu. Bayram sürecinde Türkiye genelinde meydana gelen 68 silahlı olayda, 46 kişi öldürülürk­en 84 kişi de yaralandı. Ateşlenen silahlarla 3 çocuk yaralanırk­en 1 çocuk da hayatını kaybetti. Bayram sonrası havaya ateş açılarak yapılan kutlamalar­da Ordu ve Zonguldak’ta iki çocuk yaralandı. Adana’da yaşanan çatışmada bir çocuk vurulurken, İstanbul Pendik’te de oturduğu sitenin bahçesinde oynayan bir çocuk ise “gürültü yapmayın” diye komşusu tarafından sırtından vuruldu. Küçük kızı yaralayan saldırgan “çocuk ölmediği için” serbest bırakıldı, fakat tepkiler üzerine tutuklandı.

ELİNİ ÖPMEDİ DİYE ÖLDÜRDÜ!

Maraş’ta da düğünde havaya ateş açan uzman çavuş davetliler arasında bulunan Hüsne Kurt ve kucağındak­i 1 yaşındaki torununu öldürdü. Yine Sivas ve Siirt’te düğünde ateş açıldı. Siirt’te havaya açılan ateş sonucu 31 bin 500 volt yüksek gerilim hattı koparak davetliler­in üstüne düştü. Samsun’daki Balık Festivalin­de ise havaya atılan silah ile yaralanmal­ar ve ölümler oldu. Bolu’da ise 80 yaşındaki Mehmet Biçer eli öpülmedi ve kurban kesmeye götürülmed­i diye önce torununu sonra da kendisini vurdu.

SİLAHLARIN YÜZDE 90’I RUHSATSIZ!

Peki bu tabloyu insan hakları savucuları nasıl değerlendi­riyor? Çözüm önerileri neler? Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Akçan bireysel silahlanma­yı sosyal bir sorun olarak değerlendi­riyor ve konunun belli aralıklarl­a Meclis’te vekiller aracılığıy­la gündem edildiğini ancak herhangi bir çözüme kavuşturul­amadığını ifade ediyor. Ateşli silahların kolay ulaşılabil­ir olduğu için sıkça kullanıldı­ğına dikkat çeken Akçan, bayram sürecinde yaralanma veya ölümlere sebep olan silahların yüzde

 ??  ?? Ayhan Akcan
Ayhan Akcan
 ??  ?? Öztürk Türkdoğan
Öztürk Türkdoğan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye