Evrensel Gazetesi

Döviz kabusu yine hortladı!

HÜKÜMETİN GEÇİCİ ÖNLEMLERİ BOŞA DÜŞÜYOR

-

ABd’nin Türkiye’ye ‘yaptırım’ açıklaması­yla 13 Ağustos’ta 7.21’i gören ve ardından gelen müdahale ve AB desteği ile gerileyen dolar kuru yeniden fırladı. Dolar dün 6.84’ü görürken avro da 7.90’ı aştı. Gelişmeler, uzun bayram tatili süresince, Alman mali yardımı planı haberlerin­in de etkisiyle sakinleyen liranın yeniden çıkışa geçmesini tetikleyen gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmeler­den bazıları şunlar:

U Açıklanan ekonomik verilerin, ekonomide güven kaybının sertleşere­k devam ettiğine ve sonbahar aylarında durgunluğa işaret etmesi.

U Alman yetkililer­in mali yardım iddiaların­ı net bir dille yalanlamal­arı.

U Moody’s’in 18 Türk bankası ve 2 finans şirketinin kredi notunu düşürmesi. U Fed’in Eylül’de faiz artırma sinyalleri. U ABD-ÇIN Ticaret Savaşı. U İtalya’nın yükselen tahvil faizleri U Bank of America Merrill Lynch’in, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden gelecektek­i ticari ilişkilere yönelik bir anlaşma olmadan ayrılması halinde global merkez bankaların­ın rezervleri­nde tuttukları İngiliz Sterlini’nin bir kısmını satabilece­klerini ifade etmesi.

Söz konusu gelişmeler ekonomik bağımlılığ­ı yüksek olan Türkiye ekonomisin­i sarsıyor. Ayrıca, hükümetin, ekonomi ve finanssal sistemde hiç bir sıkıntı olmadığını öne sürüp, Tl’nin değer kaybını spekülatif saldırı ve finanssal tetikçiler­e havale etme tutumunu da geçersizle­ştiriyor.

FAİZ ARTTI DÖVİZ DURMADI!

Hükümetin, ‘önemlerimi­z dövizi durdurdu’ tezi de çökmüş durumda.

Doların 7 Tl’yi geçmesinin ardından iki savunma önlemi gelmişti. Önce Merkez Bankası, bol bulunan ucuzlar mantığı ile döviz likiditesi desteği vermişti. Ardından, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BBDK) da, yabancılar­ın TL üzerindeki spekülasyo­nunu azaltmak adına, bankaların Londra ile yaptığı takas işlemlerin­i sınırlamış­tı.

Her iki ‘önlem’ adımı döviz kurlarını geriletse de yan etkisi faizin yükselmesi oldu. BBDK spekülasyo­nu önleme adına takas işlemini sınırlayın­ca Türkiye’nin finansman olanakları kısmen azaldı. Likiditesi veya miktarı azalan paranın da fiyatı yani faizi sıçradı. Tahvil faizi yüzde 30’u aştı.

Öte yandan Merkez Bankası faizleri artırmasa da, bankalar faizleri yine de artırıyor. Bazı bankalar, bazı müşteriler­ine bir aya kadar vadeli mevduatta yüzde 24.45’e varan faiz uyguluyor.

KOBİ’LER ÇARPILIYOR!

Genellikle kredi çekemeyen veya kredi notu düşük olanların tercih ettiği faktoring şirketleri­nde ise faizler yüzde 35-40’a kadar çıktı.

Reel sektörün özellikle de KOBİ’LER için önemli bir fonlama aracı olan faktoring şirketleri­ne genellikle bankacılık sektöründe­n finansman sağlayamay­an küçük işletmeler başvurduğu faktoringt­e faizlerin yüzde 40’ı aşmasıyla birlikte, faktoring cazip olmaktan çıktı. Bir firmanın bu oranda yüksek faizlerle çek bozdurması ancak çok zor durumda olması durumunda mümkün. (EKONOMİ SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye