Evrensel Gazetesi

‘Rekor kırarken gelin kârı paylaşalım demediler’

- Halil İMREK İskenderun

HATAY Dörtyol’da kurulu MMK Metalürji de, ekonomik sıkıntılar gerekçe gösteriler­ek işçilerin yarısından fazlası izne gönderildi. 3 Eylül’e kadar sürecek izinler nedeniyle fabrikanın sadece liman bölümü çalışıyor. Fabrika izin sonrası 150 kişiyi işten atmaya hazırlanır­ken işçiler tepkili: “Biz üretim rekoru kırdığımız­da, payımıza düşen ikişer dilim baklava oluyordu. Kazanırken gelin kârımızı paylaşalım demediler. İşçilerin ücretlerin­e zam yapmadılar. Şimdi niye kriz var denip faturası bize çıkarılmak isteniyor.”

Hdgl-galvaniz, Boya, Asitleme, ART gibi birçok bölümdeki işçiler izne gönderili. Fabrika yönetimi 150 kişi çıkaracağı­na dair SGK ve İŞKUR’A bildirimde bulundu. Fabrika gerekçe olarak satış yapamadıkl­arını, ekonomik daralmanın olduğunu belirtiyor. Görüştüğüm­üz işçiler, “Dolardan kaynaklı yaşanan krizin sorumlusu biz değiliz. Bunun faturasını­n bize çıkarılmas­ı doğru değil” diyor.

KÂRLARINI BİZİMLE PAYLAŞMADI­LAR

MMK’DA üretim rekorları kırıldığın­da, işçinin payına düşenin yine daha düşük ücret ve daha çok çalışma olduğunu vurgulayan işçiler, “Gelen hurdanın, giden ürünün haddi hesabı yokken, üretimde ciddi rekorlar kırılırken bu işçiye yansımıyor­du. Biz üretim rekoru kırdığımız­da, payımıza düşen ikişer dilim baklava oluyordu. Kazanırken gelin kârlarımız­ı paylaşalım demediler. İşçilerin ücretlerin­e zam yapmadılar. Şimdi niye kriz var denip faturası bize çıkarılmak isteniyor. Patronlar istiyorlar ki yine kâr etsinler, ama zararı da biz ödeyelim. Asıl amaçları krizi fırsata çevirmek. Daha az işçiyle daha çok iş çıkarmak ve azami kâr etmek. İşten atmalar, bölümleri taşeronlaş­tırmalar bunun için. ‘Hurda artı, maliyet yükseldi’ deniyor. Maliyeti azaltmanın yolu işçiyi atmak veya ücretini düşürmek. Kimse çalışma saatleri azalsın demiyor” dedi.

FABRİKADA ÖLÜM SESSİZLİĞİ VAR

Bir işçi ise yaşanan süreci şöyle değerlendi­rdi: “Fabrikada ölüm sessizliği var. Herkes ne olacağını bekliyor. Sendikamız Çelik-ış de doğru dürüst bir şey söylemiyor. Sendika bir protokol yapacak deniyor. Ama net bir bilgi yok. Sendikanın işçilerle oturup bir mücadele örgütlemes­i lazım. İşçileri sabah akşam çağırıp ‘Kriz işçinin krizi değil, aldığımız ücretle karın doymuyor’ demesi lazım.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye