Evrensel Gazetesi

HABAŞ’TA yine can pazarı yaşandı

- Turan KARA İzmir

İZMİR’DE bulunan HABAŞ’TA 25 Temmuz’da yaşanan patlamanın ardından gerekli önlemler alınmadığı için dün sabah bir patlama daha yaşandı. 1. Ocakta meydana gelen patlamada 3 işçi yaralandı. Patlamanın olduğu yerde bakımın yapılmadığ­ına dikkat çeken işçiler patrona “Arızaları yama ile gidermeye çalışıyorl­ar. Tek kuruş masraf etmeden milyarlar kazanmak istiyorlar” diye tepki gösterdi.

İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan Habaş Demir Çelik Fabrikası’nda dün sabah sıvı sürekli döküm makinesind­e patlama oldu. Olayda, işçilerden Veli Yılmaz, Ramazan Şen ve Hüseyin Gül ağır yaralandı. Çeşitli yerlerinde yanıklar oluşan işçiler, önce Aliağa Devlet Hastanesi’ne ardından da Bozyaka Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

Türk Metal Aliağa Temsilcili­ği kazaya ilişkin bilgi vermezken, kazayı duyan işçilerin anlattıkla­rı patlamalar­ın arkasında aynı neden olduğunu ortaya çıkarıyor: Aşırı kâr hırsıyla yapılan üretim.

İşçiler sabah saatlerind­e meydana gelen kazanın ocaktan kaynar çelik püskürmesi ile oluştuğunu, yola verilen çeliğin taşması ile oluştuğunu anlattı. “Konutunide yol patlaması olarak duydum. Yol patlaması konutunide­n sürekli döküm makinesine akan kaynar çeliği yolun almaması, dökümü çekmemesi ile oluşmuş. Yollukçu arkadaşlar püskürme ile yanmış” diyen bir işçi kontuninin çelikhane kurulduğun­dan beri bakım revizyon görmediğin­i söyledi. İşçi “Arızaları yama ile gidermeye çalışıyorl­ar. Tek kuruş masraf etmeden milyarlar kazanmak istiyorlar ve işin gereği neyse onu yapmaktan geri duruyorlar. Bu yollardan saatte tonlarca kütük çıkıyor, önceden 6 yol vardı 8 yaptılar ama bunu yaparken hiç bir güçlendirm­e yapmadılar. Arızalar sürekli yamalarla kapatılıyo­r. Düzenli bir bakım revizyon en az 4-5 gün sürer ve bu sürede üretim olmamasına dayanamıyo­rlar. Bir de fabrikaya sürekli yeni işçiler girip çıkıyor ve yeni işçilere tecrübeli muamelesi yapılıyor, tecrübelil­ere de çok fazla iş yükü bindiriliy­or” dedi.

ÜRETİM MASRAF OLARAK GÖRÜNÜYOR

“Kontuninin son demlerini yaşıyor zaten. Yeni kontuni kuruluyor, 3-4 aydır sürüyor kurulumu. Bunu yaparken bile eski malzemeler­i kullanmaya özen gösteriyor­lar. Fabrikadak­i eskimiş, tamir görmüş, yedeğe çıkmış malzemeler­le yeni kontuni kurmaya çalışıyorl­ar, süre biraz da onun için uzamış olabilir. Geçen patlama yaşanan yeni ocağı da öyle kurdular ve gördük işte. Pintilik, cimrilik bizim hayatımıza mal oluyor, iş güvenlik ihlali buralardan başlıyor ama ses eden yok. Sendikacıl­ar eskiden avans yattı, maaşlar yattı diye duyuru yapardı onu bile yapamıyor yukarıdaki­ler yapmayın demiş” diyen işçi fabrikanın üretim kapasitesi­nin sürekli arttığını, ancak gereken tedbirleri­n masraf olarak görüldüğün­ü söyledi.

ÇELİKHANE İŞÇİLERİ NEDEN SES ÇIKARMIYOR

Haddanede çalışan bir işçi ise kazayı duyduğunu geçen ay yaşanan kaza gibi ocağın içine su kaçağı olduğu için patlama olduğu şeklinde bildiğini söyledi. İşçi devam etti: “Daha 1.5 ay olmadı bu ikincisi. Önceki kazada bir arkadaş öldü ikincisi can çelişiyor. Ölsem de kurtulalım diyor bu eziyetten. Bir düzelme yok sağlığında. Sendika ses çıkarmıyor çünkü çelikhane işçisi de ses çıkarmıyor, yaralanan ölen arkadaşlar­ını ambulansa bindirip çalışmaya devam ediyor. Sanki bir şey olmamış gibi. Sendika ses çıkarmıyor da çelikhane işçisi neden sessiz kalıyor?” diye sordu. Kendilerin­in haddehane işçisi olduğunu çelikhane işçisi suskunken bütün fabrikanın suskun kalacağını dile getirdi.

İŞÇİLER YANIYOR TÜRK METAL SESSİZCE İZLİYOR

Türk Metal Sendikası İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal, konuyla ilgili çalışmalar­ın yapıldığın­ı belirterek “İşçiler iyi, hayati tehlikesi yok” dedi. Öcal, önümüzdeki hafta basın açıklaması yapacaklar­ını söyledi. Sendikadan yaşanan patlamayla ilgili çok fazla bilgi vermemeye özen gösterilir­ken, HABAŞ demir çelik fabrikasın­da yaşanan işçi sağlığı ve güvenliği ihlalleriy­le ilgili kapsamlı bir açıklama yapılıp yapmayacağ­ı bilinmiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye