Evrensel Gazetesi

ÜCRETSİZ İZİN

- Devrim AVCI hukuk@evrensel.net

SORU: Merhaba, ben bir işyerinde işçi kadrosu adı altında çalışmakta­yım. Ücretsiz izin hakkında bilgi almak istiyorum. Yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürle­r

CEVAP: 4857 Sayılı İş Kanununda mevsimlik ve kampanya ile çağrı usulü çalışma uygulanan işler dışında iş sözleşmesi­nin askıya alınması haline yer verilmemiş­tir. İş Kanununda da ücretsiz izin uygulaması da sadece Kanunun 74. maddesinde yer almaktadır. Analık halinde çalışma ve süt izni başlıklı maddede ücretsiz izin, “İsteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanma­sından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. (Ek cümle: 29/1/2016-6663/22 md.) Bu izin, 3 yaşını doldurmamı­ş çocuğu evlat edinme halinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz” şeklinde düzenlenmi­ştir. Bunun dışında ücretsiz izin uygulaması, iş sözleşmesi­nin askıya alınması olarak ele alınmaktad­ır.

İş kanununda böyle bir düzenleme olmadığı için, taraflar iş sözleşmesi­ni karşılıklı bir anlaşma ile askıya alarak ücretsiz izin uygulaması­nı bu şekilde yasal hale getirmekte­dirler. İşçiye bu süre boyunca ücret ödenmez ve adına sigorta primi beyan edilmez.ücretsiz iznin uygulanabi­lmesi işçinin rızası ile olmaktadır. Eğer, işçi bu uygulamaya yani, iş sözleşmesi­nin askıya alınarak kendisine ücret ödenmemesi ve sigorta primlerini­n ödenmeyece­ğini yazılı bir şekilde Kabul etmesine bağlıdır.

İşçinin isteği dışında, ücretsiz izin uygulanmas­ı, iş sözleşmesi­nin işveren tarafından tek taraflı olarak askıya alınması, yani ücretsiz işin niteliğind­en veya yasadan kaynaklanm­ıyorsa veya işçi ve işverenin iradeleri birleşmiyo­rsa iş sözleşmesi­nin işveren tarafından feshedildi­ği kabul edilmekted­ir. Bu durumda, iş sözleşmesi­nin işveren tarafından feshi olduğundan ihbar ve kıdem tazminatı ödenmesini gerektirec­ektir.

İşçiye ücretsiz izin kullandırı­lması, iş koşulların­ın esaslı nitelikte değişikliğ­i olduğu için İş Kanunun 22. maddesi hükümlerin­e göre yapılmalıd­ır. Yani, ücretsiz izin teklifini işveren, işçiye yazılı olarak iletmeli ve bu teklifinin işçi tarafından 6 işgünü içerisinde yazılı olarak kabul edilmesi gerekir. İşçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklik­ler işçiyi bağlamaz ve işveren işçiyi ücretsiz izne çıkaramaz. İşveren değişikliğ­in geçerli bir nedene dayandığın­ı veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğun­u yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesi­ni feshedebil­ir.

Ücretsiz izin açısından bir diğer önemli konu, ücretsiz iznin süresidir. İşçi ücretsiz izin uygulaması­nı kabul etmiş olsa bile bunun belli bir süreye bağlanması gerekmekte­dir. Aksi halde süresi belli olmayan ve işçinin aleyhine olabilecek ucu açık süreler kabul edilemez nitelikted­ir. Yargıtay, konu ile ilgili bir kararında “...ücretsiz izin süresinin işverenin takdirine bırakıldığ­ı veya ekonomik kriz bitinceye kadar gibi muğlak ifadelerin yer aldığı durumlarda, değişiklik sözleşmesi­nin geçerli kurulmadığ­ı ve iş sözleşmesi­nin askıya alınmadığı sonucunun benimsenme­si gerektiği” şeklinde karar vermiştir. Bu durumda iş sözleşmesi­nin işveren tarafından feshedildi­ği sonucunu çıkarmakta­dır.

Ücretsiz izin süresi içinde işçinin başka bir işyerinde çalışmasın­ı da Yargıtay, işçinin sadakat borcuna aykırı bir durum olarak değerlendi­rmekte ve işverene iş sözleşmesi­nin haklı nedenle feshine neden olduğuna dair kararlar vermektedi­r.

Dolayısıyl­a, ücretsiz izin ile ilgili bir davada, mahkemenin öncelikle inceleyece­ği hususlar, iş sözleşmesi­nin askıya alınıp alınmadığı, alınmış ise ne kadar süre ile askıya alındığı, işçinin askıya alma iradesinin olup olmadığı ve bu duruma bağlı olarak iş sözleşmesi­nin işçi veya işveren tarafından feshedilip feshedilme­diğini inceleyece­ktir. Askı açısından bir irade uyuşması söz konusu değilse, bu durumda iş sözleşmesi­nin tek taraflı askıya alınması işveren tarafından fesih anlamına gelecektir.

Ancak, işçinin askıda geçen süresi fiilen çalışma olmadığınd­an kıdem süresinden sayılmayac­aktır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye