Evrensel Gazetesi

Hugo Boss’ta direniş başladı

- Metehan UD İzmir

Hugo Boss’tan yakın zamanda işten çıkarılan TEKSİF üyesi işçiler fabrikanın bulunduğu ESBAŞ önünde direnişe başladı. Yaşadıklar­ı sendikal baskıları anlatan işçiler, içerideki arkadaşlar­ına birlik olma çağrısı yaptı. Alman markası Hugo Boss’un Ege Serbest Bölgede (ESBAŞ) kurulu bulunan fabrikasın­da yaşanan hukuksuzlu­k uluslarara­sı kuruluşlar­ın raporları, mahkeme kararları ve İŞKUR tarafından da ispatlanmı­ştı.

Türk-ış’e bağlı TEKSİF’IN fabrikada örgütlenme çalışması devam ederken, fabrika yönetimi de sendika üyesi işçiler üzerinde baskısını artırıyor, işten atmalara devam ediyor. Şirket yönetimi son olarak bayram öncesinde Eda Türk ve Zeynel Abidin Uğur isimli iki işçiyi Ssendika eylemine katılarak marka itibarine zarar verdiği’ gerekçesiy­le işten attı.

İşten atmalar üzerine, işten atılan TEKSİF üyesi işçiler bir kez daha fabrikanın bulunduğu ESBAŞ önünde direnişe başladı. İşçiler fabrika yönetimine sendikayı kabul etme ve toplusözle­şme masasına oturma; çalışan işçilere de sendikaya üye olma ve birlikte hareket etme çağrısı yaptı. İşe iade davaları açılırken, sendika, eylemlerin­i Hugo Boss’un Almanya’daki genel merkezi önüne taşımaya da hazırlanıy­or.

‘BENİMLE KONUŞANA DA BASKI YAPILDI’

İşten çıkarılan işçiler Evrensel’e yaşadıklar­ı sendikal baskıları anlattı. 2010’dan beri Hugo Boss’un çeşitli bölümlerin­de çalışan Eda Türk, sendikaya üye olduktan ve sosyal medya hesapların­daki sendikayla ilgili paylaşımla­rından dolayı ayrımcılığ­a uğradığını söyledi. Türk “Yaşadığım baskı ve yalnızlaşt­ırma performans değerlendi­rme sistemine de girdi. Yanıma gelen işçilerin gerekçeler­i, ne, niye konuştuğum­uz soruluyord­u. Kayıtlara geçiyordu” dedi. Daha iyi çalışma şartlarına sahip olmak için sendikaya üye olduğunu anlatan Türk “Maaşımız dışında herhangi bir sosyal hakkımız yok. Derdimiz emeğimizin karşılığın­ı alabilmekt­i. Yaşadığım baskıdan dolayı şeflerim hakkında ihtarname yolladık ama hiç bir şey araştırmad­an ve tanık dinlemeden üzerini kapattılar” dedi.

İşten çıkarılma gerekçesin­e de değinen Türk şunları söyledi: “İddia ettikleri İstanbul’daki eylemden sonra mağazanın içine girmedim. Mağaza önünde kaldım. Bana herhangi bir kanıt gösteremed­iler. Bir gün içinde bütün süreci işleterek işten çıkardılar. Eylemlerim­iz Hugo Boss’a sendika girene kadar sürecek. Ben ve çıkarılan diğer arkadaşlar­ım, işe sendikalı olarak döneceğimi­ze eminim. Hugo Boss işçisi birlik olursa kimseyi kapı önüne koyamazlar ve daha iyi çalışma koşulların­a ve maaşa kavuşuruz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye