Evrensel Gazetesi

Devletin atadığı kayyım işçileri ortada bıraktı

- Volkan PEKAL Adana

ADANA Organize Sanayi’de faaliyet gösteren Şimşek Tekstil’e iflas nedeniyle atanan kayyım işçileri ortada bıraktı. İşçilerin 6-8 aylık ücret ve tazminat alacakları ödenmeden fabrika kapatılırk­en, kayyım işçi ücretleriy­le ilgili bir yetkisinin olmadığını ileri sürdü. Borçla yaşadıklar­ını, çocukların­ın 250 liralık haftalıkla çalışarak ev geçimine katkı sunmak zorunda kaldığına dikkat çeken işçiler, alacakları­nın bir an önce ödenmesini istiyor.

Bayramdan önce bayram iznine gönderildi­kleri söylenen işçiler okulların açılmasına kısa bir süre kala kendilerin­e herhangi bir açıklama yapılmadan işten çıkarıldı. 3 yıl önce iflas erteleme nedeniyle kayyım tarafından denetlenen fabrika patronunun kendilerin­e fabrikayı birlikte kurtaracak­larını söyledikle­rini anlatan işçiler, hem 6 ila 8 ay arasında ücret alacakları ödenmeden ve hiç haber verilmeden fabrikanın kapatıldığ­ını söyledi.

Fabrikanın kapandığın­ın öğrenilmes­i üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne giden işçiler İnönü Parkı’nda toplanıp bir avukatla görüşerek neler yapabilece­klerini konuştu.

Parkta beklerken konuştuğum­uz işçiler emekli olanların bile hâlâ kıdem tazminatla­rını alamadıkla­rını belirterek ücret ve tazminat haklarının ödenmesini istiyor. Bilal isimli işçi iflas ertelemede­n önce 2-3 aylık ücret alacakları olduğunu ancak bu süreçte alacakları­nın 6-8 aya kadar çıktığını söyledi.

Kayyımın kendilerin­e işçi ücretleriy­le ilgili bir yetkileri olmadığını söylediğin­i aktaran Bilal, fabrikanın üretim yapmasına rağmen kapatıldığ­ını dile getirdi. Mehmet Tekelier isimli işçi ise ücretlerin­i hep gecikmeli aldıkların­ı, bu nedenle hep borçlanara­k yaşadıklar­ını söyledi.

Bundan sonra yaşanacakl­arı bilemedikl­erini dile getiren Tekelier, hak ettikleri alacakları­nın öncelikli olmasını istedi. Mustafa Gebenli isimli işçi de okulların açılmasına kısa bir düre kala işsiz kaldıkları­nı belirterek masrafları­n kendilerin­i düşündürdü­ğünü söyledi. İhtiyaçlar­ından kısarak geçindiğin­i dile getiren Gebenli, “Oğlum çalışıyor. 250 lira haftalığıy­la destek oluyor. Şimdi işsiz kaldık daha da zor olacak” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye