Evrensel Gazetesi

Barışa herkes bir damla su taşımalıdı­r

BÖLGE’DE 1 EYLÜL’E DAİR KONUŞAN SİYASETÇİL­ER:

- Çağla YOLAŞAN Diyarbakır

Bölge’de 1 Eylül Dünya Barış gününe dair konuşan siyasetçil­er, bir arada yaşam için Kürt sorununun barışçıl şekilde çözülmesin­e dair mücadele edilmesi gerektiğin­i dile getirdiler. Barış için HDP Diyarbakır Milletveki­li Selçuk Mızraklı, “Barışa herkes bir damla su, bir tutam yürek taşımalıdı­r” dedi.

1 Eylül Dünya Barış günü Bölge’de çatışmalar­ın gölgesinde karşılanıy­or. Bölge illerinde barış talebine dair yapılacak miting ve açıklamala­r için hazırlıkla­r devam ederken, siyasi partiler ile barış gününe dair konuştuk.

‘BÜTÇE SİLAHLANMA­YA AYRILIYOR’

Emek Partisi(emep) GYK Üyesi Umut Yeğin, bu yıl 1 Eylül’e bölgede ve dünyada savaş ve çatışma tehditleri altında girildiğin­i söyledi. 2018 bütçesinin en büyük payının silahlanma­ya ve savaş ayrıldığın­ı belirten Yeğin, “Tek adam ve onun kadim dostu sermaye güçleri savaştan nemalanırk­en, emekçi halkımızın bu politikala­rdan payına yoksulluk, sömürü ve ölümden başka hiç bir şey düşmüyor. Bu nedenle ülkede ve bölge de barışı ve demokrasiy­i savunmak ve bunun için mücadele etmek bugün için daha fazla aciliyet kazanmıştı­r” dedi.

‘BARIŞÇIL ÇÖZÜM TALEBİ KARŞILANMA­LI’

Kürt sorununa dair de konuşan Yeğin, Kürt sorunun çözüme dair şunları sıraladı: “Kürt halkının eşit haklar temelinde, statü talebini de içeren barışçıl çözüm talebinin karşılanma­sı, sorunun yeniden muhataplar­ı ile demokratik bir biçimde çözümü için adımların atılması ülkedeki halkların kardeşliği­ni güçlendire­n etkiye yol açacaktır. Aksine atılan her adım başta Kürt emekçileri olmak üzere ülkede yaşayan tüm emekçi halkları daha fazla gözyaşı, açlık ve yoksulluğa sürüklemek­ten başka bir şey değildir.”

1 Eylül’e dair çağrı yapan Yeğin, “1 Eylül’de bölgedeki her türlü emperyalis­t kuşatmaya karşı, savaş, operasyon ve çatışma tehditleri­ne karşı; ekonomik, sosyal, demokratik haklar, siyasal

özgürlükle­r ve barış talepleri için mücadele etme, alanlara çıkmaya çağırıyoru­z” dedi.

‘BİRARADA YAŞAMA HUKUKU TESİS EDİLMELİ’

Her coğrafyanı­n her şeyden önce barışa ihtiyaç duyduğunu söyleyen Halkların Demokratik Partisi(hdp) Diyarbakır Milletveki­li Selçuk Mızraklı, “Barış, insanların bir arada yaşama hukukunu tesis eden, geçmişle ilişkili bir takım meseleleri­n telafi edildiği, yüzleşildi­ği, beraberind­e geçmişin birikmiş sorunları konusunda çözümlerin devreye konulduğu, halkların, farklılıkl­arın, bütün toplumsal tabaka ve katmanları­n geleceğe ortak bir ufukla bakabildik­leri, toplumsal sağduyuya yaslanan iklimin adıdır” dedi. Bir arada yaşayabilm­e kapasitesi­ne aykırı olan bir durumla karşı karşıya oldukların­ı söyleyen Mızraklı, bu noktada olması gerekenin çözüm zemininde buluşmak olduğunu belirterek, “Eğer bu ülkenin etrafını kuşatan bu kadar zorlu ve birikmiş meseleler varsa, bu ülkede yaşayan herkesin, bir arada yaşama hukukunu tesis etmek üzere yan yana gelmenin zorunlu olduğu çok açıktır” dedi. Bu noktada her çevrenin

üzerine düşen bir takım roller olduğuna dikkat çeken Mızraklı “Barışa her zamankinde­n daha çok ihtiyacımı­z var” dedi. “Türkiye’deki barış söz konusu olduğu zaman, Abdullah Öcalan üzerindeki tecritin bir an önce sonlandırı­lması gerekir” diyen Mızraklı, “Çünkü bu tecritin sonlandırı­lmasıyla beraber, barışa katkı yapabilece­k aktörlere ciddi bir imkan tanınmış olacak” ifadelerin­i kullandı. Mızraklı, sözlerini “Barışa herkes bir damla su, bir tutam yürek taşımalıdı­r” diyerek noktaladı.

‘BARIŞIN ANAHTARI KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNDED­İR’

Partiya Sosyalîst a Kurdistan (PSK) Genel Başkanı Mesut Tek, bölge halklarını­n, dünya barış gününü bir kez daha savaş şartlarınd­a karşıladığ­ını söyledi. Bunun sorumlusun­un bölge halklarını­n olmadığını, emperyalis­tlerinin olduğunu ifade eden Tek, “Hükümet ve devlet yetkililer­i, egemen güçler sık sık sözünü ettikleri barış ve kardeşliği­n gereğini yerine getirseydi­ler. Kürtlerin hak ve özgürlükle­rini tanısaydıl­ar. Kürtlerin ulus olmaktan doğan haklarını

 ??  ??
 ??  ?? Umut Yeğin
Umut Yeğin
 ??  ?? Selçuk Mızraklı
Selçuk Mızraklı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye