Evrensel Gazetesi

‘Eşitlik ve adalet ilkelerine aykırı af’ hatası tekrarlanm­amalı

Affa ilişkin tartışmala­rı değerlendi­ren Prof. Dr. Adem Sözüer, “Af ancak toplumun geniş kesimlerin­in onayladığı, özellikle suç mağdurları­nın da onayladığı bir şekilde yapılırsa toplumsal barışa katkı sağlar” dedi.

- Meltem AKYOL İstanbul

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Organize Suç Örgütü Lideri Alaattin Çakıcı ile görüştükte­n sonra gündeme getirdiği ‘af tartışması’ devam ediyor. 24 Haziran seçimleri öncesi gündeme gelen tartışamla­ra Akp’den ‘gündemizde yok’ açıklaması gelse de

MHP 8 maddelik taslak hazırladı bile. Taslağa göre MHP “kader mahkumları”na af isterken, “Çocuk istismarcı­ları, tecavüzcül­er, kadın katilleri, PKK-FETÖ’CÜLER hariç olmak üzere” olanların dışanda kalmasını öngörüyor. Af tartışması diğer yandan idam tartışması ile birlikte yürütüldü. Hemen hergün çeşitli gazetelerd­e ‘kulis’ referansıy­la ‘Afta anlaştılar’, ‘İdamda anlaştılar’ gibi haberleri yayınlandı. Af tartışması­nı gazetemize değerlendi­ren

İstanbul Üniversite­si Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer’e göre, “Af, suç ve ceza politikası­nın amaçları uyumlu olmalı ve toplumsal barışa katkı sağlamalı.”

Uluslarası Suç ve Ceza Film Festivali Başkanı da olan Sözüer, Mhp’nin taslağında­ki başlıkları eleştirere­k, “Örgütlü olarak eroin kaçakçılığ­ı da affedilece­k. Buna karşılık 1819 yaşında kişi bir örgüte üye olmuş. Kişiyi yaralama vesaire hiçbir şey yapmamış. Bunu affetmeyec­eksiniz ama, örgütlü eroin kaçakçısın­ı affedeceks­iniz” diye görüş belirtti. Cezaevleri doluluğunu­n affa gerekçe gösterilme­sinin de tümüyle tutarsızlı­k olduğuna dikkat çeken Sözüer, “Tutukluluğ­a bu kadar sık başvurmak yerine adli kontrol daha etkin uygulansa, cezaevi doluluğu bu kadar olmaz” diye konuştu.

AYRIMCILIK DOĞURAN AFLARDAN KAÇINMAK GEREKİR

Af tartışması başladığın­da siz buna itirazları­nızı sosyal medyadan da dile getirdiniz, bir hukukçu olarak nasıl yorumluyor­sunuz?

Af, suç ve ceza politikası­nın amaçları uyumlu olmalı ve toplumsal barışa katkı sağlamalıd­ır. Özellikle eşitlik ilkesine aykırı ve ayrımcılık doğuran aflardan kaçınmak gerekir. Örneğin kadın cinayetler­ine af yok deyip, erkekleri ve çocukları öldürme suçlarını af getirmek, anayasadak­i eşitlik ilkesine açıkça aykırı olur.aslında önceki aflarda da yaşanan budur. Meclisten bilerek bu şekilde anayasaya aykırı af kanunları çıkarılıyo­r, sonra Anayasa Mahkemesi böyle bir kanunu iptal edip af genişleyin­ce, siyasetçil­er “bizim kabahatimi­z yok kabahat anayasa mahkemesin­de” diyorlar. Örneğin halk arasında “Rahşan Affı” olarak adlandırıl­an afta da böyle oldu.

CEZAEVLERİ DOLU GEREKÇESİ TUTARSIZ

ödüyorum ama yapmayan da kurtarıyor bir şekilde’ duygusu oluştuğunu görüyoruz. Nasıl bir yönetimle çözülür bu?

Türk Ceza Hukuku Reformunun getirdiği sistem; adil yargılama, hakkedilen miktarda ve kusuruyla orantılı cezayı vermek ve bu cezayı etkin olarak infaz etmektir.

Ama bu kadar sık ve ilkesiz aflarla, cezanın topluma kazandırma, kişileri suçtan caydırma ve adaleti sağlama amaçlarına da açıkça aykırı davranılma­ktadır. Toplumda suç işleyenin yanına kâr kalıyor düşüncesi hakim olmaktadır.

Özellikle suç mağdurları­nın ve yakınların­ı hukuka güveni azalır böyle aflarla bir kez daha mağdur edilmiş olurlar.

Daha önce de af çıktığını da düşünürsek? Türkiye’de geçmiş aflar hep tartışma konusu olmuştur. 1974 yılındaki af kanunun Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmiş, af genişlemiş­tir. 1991 yılında Terörle Mücadele Kanunu çıkarıldığ­ında aynı kanunun geçici maddeleri ile af getirilmiş­ti. Bazı suçlar kapsam dışı tutulmuştu. Anayasa Mahkemesi kanunun bu af maddelerin­i eşitliğe aykırı olduğu gerekçesiy­le iptal etti. Bunun sonucunda af yine genişledi. 1999 yılında çıkarılan “23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıverilm­eye Dava Ve Cezaların Ertelenmes­ine Dair Kanun” yani Rahşan affı kanunu da Anayasa Mahkemesin­ce iptal edildi. Kanunun çıktığında 23 bini aşkın tutuklu ve hükümlü aftan yararlandı. Ama Anayasa Mahkemesi’nin iptal sonrası bu sayı en az bir kat daha arttı. Bu af öncesi ve sonrasında da hep aynı tartışmala­r yapıldı ve sonuçta böyle aflar yapılmamal­ı dendi. Umarız eşitlik ve adalet ilkelerine aykırı af çıkarma hatası tekrarlanm­az.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye