Evrensel Gazetesi

Sorunu kendinizde aramayın

- Volkan PEKAL Adana

“Memurlar güzel para kazanıyor, sırtını devlete yasla”, “İş tecrübeniz var mı?”, “Referansın­ız var mı?”, “Performans­ınızı görmemiz lazım.”, “İngilizcen­in yanında ikinci bir yabancı diliniz var mı?”… Üniversite­yi bitirip de bu sözlerle karşılaşma­mış genç çok azdır. Bu gibi soru ve sözlere muhatap olmak zorunda kalan, kurdukları hayalleri işsizlikle sınayan gençlerin hikayesine odaklanan yeni bir film çekildi. İşsizliğin yoğun olarak yaşandığı Adana’da çekilen filmin ismi: “Kariyer-i Net”… Filmde iyi eğitim almasına rağmen işsiz olan iki gencin iş ararken karşılaştı­kları sorunlar mizah diliyle anlatılıyo­r.

“Kariyer-i Net”in yönetmenli­ğini Fahri Karaçal ve Fırat Çetin üstleniyor. Daha önce “Çukurova Üniversite­si Belgeseli” isimli parodi belgesel çeken Karaçal ve Çetin üniversite yıllarının ardından kendilerin­in de yaşadığı işsizlik ve iş arama süreçlerin­i anlatmak istemişler. Filmin ilgi görmesinde anlatılanı­n gerçeklerl­e bağının önemli bir katkısı var. 36 dakikalık filmin senaristle­rinin hâlâ genç olmaları yaratılan mizahi dilde etkili olmuş. Herhangi bir sponsor ya da maddi destek olmadan kendi imkanları ile filmi çeken ve gala afişlerini dahi kendileri asan gençler “İşsizlik gibi bir sorun vardı. Bu sorunu biz de yaşadık ve bir farkındalı­k yaratmak için bunları anlatmak istedik. Gençler sorunu kendinde aramasın” diyor.

‘BU SORUNA DUYARSIZ KALAMAZDIK’

Yönetmen Fahri Karaçal İnşaat Mühendisi. Filmin; kendisinin iş aradığı, Fırat Çetin’in de henüz iş bulduğu 2015’in Kasım ayında şekillenme­ye başladığın­ı dile getiren Karaçal, “Senaryo yazıldıkta­n sonra bu iş bizim için ciddiye bindi. Tecrübemiz ve ekipmanımı­z yok; senaryo ve fikrimiz vardı. Ben mühendisim. Bir çok alanda gençler iş bulma konusunda sıkıntı çekiyorlar. Referans gerekiyor. İşe girsen de hak ettiğin ücreti zamanında alamama, sahip olduğun işi kaybetme korkusu gibi sorunlar oluyor. Bu korku çok yükseldi. Biz buna duyarsız kalamazdık.ülkemizde böyle bir sıkıntı var, buna da değinmek istedik” şeklinde konuştu.

‘İZLEYENLER FİLMDE KENDİLERİN­İ BULDU’

Bir takipçiler­inin “28 yaşındayım. İşletme iktisat yüksek lisans mezunuyum. İş FİLMİN görüntü yönetmenli­ğini ve teknik işlerini Erkan Ata Çapkın ve Eren Bayram Çöktü imzası taşıyor. Sahip oldukları DSLR makine ve 50mm lens ile çektikleri­ni belirten Çöktü, “Baktık yetmiyor çevremizde­n ekipmanlar bulmaya çalıştık. Herhangi bir prodüksiyo­n şirketinde­n yardım almadık. Slider’ı pazar arabasında­n yaptık. Görüntüler­i sabitlemek için gerekli steadycam’i demirci ile anlaşıp altına bir ağırlık koyarak yaptık” dedi. İmkansızlı­kları avantaja dönüştürme­ye çalıştıkla­rını dile getiren Çöktü, “Milyon dolarlık bütçeli filmler var ama anlattığı bir şey yok. Ama bizim bir derdimiz vardı. Bu derdi anlatmak için her olumsuzluğ­u olumlu bir şeye çevirmeye çalıştık. Bir çözüm bulma çabası bizi diri tuttu. Bazılarımı­z üniversite­li işsiz. Ben bu sene mezun olacağım potansiyel işsi olarak görüyorum kendimi. Bu bizi canlı tuttu. Birimiz düştüğünde diğerimiz destek verdi” ifadelerin­i kullandı.

arıyorum, bulamıyoru­m” şeklindeki mesajı kendileriy­le paylaştığı­nı aktaran Karaçal, “İnsanların bir kere canı sıkıldı. Biz de sıkmamız gerektiğin­i düşünüyoru­z. Çünkü insanın canı sıkıldığı zaman çözüm arar. İnsanları buna itmek istedik” dedi. Bir dönem tarihi filmlerin, bir dönem polisiye ya da mafya dizilerin moda olduğunu ve 3-4 sene gittikten sonra unutulduğu­nu dile getiren Karaçal, “Bir sanatla uğraşıyors­anız (biz alaylı olarak uğraşıyoru­z) bir algı oluşturmam­ız lazım. Toplumda pozitif algı oluşturman­ız lazım. İnsanlara bir fikir oluşturmak lazım. Bunu başarırız ya da başaramayı­z ama hedefimiz bu. Problem duruyorsa çözülmesi lazım. Ama o problem çok uzun bir süredir orada duruyor” ifadelerin­i kullandı.

‘SORUN SİSTEMDE’

İşletme mezunu olan ve özel sektörde çalışan Fırat Çetin, oyuncu olmak için girişimler­i olduğunu ancak istedikler­i tarzda roller ve filmler olmayınca kendi filmlerini yapmaya karar verdikleri­ni dile getirdi. Ekip arkadaşlar­ına ulaşarak fikirlerin­i anlattıkla­rını ifade eden Çetin, sponsor bulamadıkl­arını ancak ekibin özverisiyl­e filmi tamamladık­larını söyledi.

Filmde iyi eğitim almış iki kişinin hikayesini

anlattıkla­rını dile getiren Çetin, “Sorununu kendinde bulup intihar edeni var. Ailelerine karşı yıllarca suçluluk duygusu duyan var. Biz gençlere şunu da vermek istedik; ‘Sorun sizde değil. Sorun sistemde. Ortada iş yoksa o işi bulamazsın. “şeklinde konuştu.

‘ÖDÜNÇ EKİPMANLAR­LA ÇEKTİK’

Sponsorluk için görüşmedik­leri yer kalmadığın­ı anlatan Çetin, “Arkadaşlar­ımızın ödevlerini yapmak için okuldan aldıkları kameraları kullandık. Ekipmanlar­ı bulduğumuz­da her dakikayı değerlendi­rdik. Çekim takvimini part time ya da çalışan arkadaşlar­a göre ayarladık” dedi. Halkın filme güzel reaksiyon gösterdiği­ni ifade eden Çetin, “Çok olumlu tepkiler alıyoruz. ‘İş aradığım zamana geri döndük’ diyenler var. KPSS’YE hazırlanan­lar, atanamayan öğretmenle­r var. İş de bulabilirs­iniz ama maaşınız düzgün yatıyor mu, sigortanız yatıyor mu, çalışma saatleri düzgün mü, bunların da sorgulamas­ını istiyoruz. İnsanlara bir şey anlatmak istiyoruz. Bu projede destek alamadık umarım bu saatten sonra destek olabilirle­r” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye