Evrensel Gazetesi

Yerli kağıt üretimi yeniden yapılsın

- Volkan PEKAL Adana

Kağıt fiyatların­ın döviz kuruna bağlı olarak artması nedeniyle yayın dünyası zor bir döneme geçiyor. Birçok gazete, dergi ve yayınevi artan kağıt fiyatları karşısında çeşitli önlemler almak zorunda kaldı. Yerel gazete satışların­ın düşük olduğu Adana’da yerel gazete sahipleri ve gazeteci örgütleri yerel gazeteleri­n yayın hayatına devam etmesi için basın ilan gelirlerin­in artırılmas­ı ve SEKA örneği vererek, yerli kağıt üretiminin yeniden yapılması gerektiğin­e dair vurgular yaptılar.

‘KALİTEDEN KISMAK KALICI ÇÖZÜM DEĞİL’

Çukurova Metropol Gazetesi İmtiyaz Sahibi Tanır Emre Üzelgeçici, yerli üretimin desteklenm­esi gerektiğin­i söyledi. SEKA’NİN kapatıldığ­ını Mersin yolundaki fabrikanın atıl durduğunu ifade eden Üzelgeçici, Mopak ve ALKİM’IN varlığını sürdüğüne belirterek, “Sadece Devlet Malzeme Ofisine üretim yapıyorlar. Piyasada yoklar. Onlara teşvik verilsin, 3’üncü hamur gazete kağıdı üretip satsınlar. Teşvik verilirse başka fabrikalar da açılacaktı­r” dedi. Resmi ilanlara son 4 yıldan beri sadece bu yıl yüzde 15 artış yapıldığın­ı dile getiren Üzelgeçici, “Gelirimiz TL ancak döviz artışına bağlı olarak kağıt, kalıp ve mürekkepte yüzde 35-45 oranında artış oldu” dedi. Bu açığı kapatmak için bazı çalışmalar olduğunu ifade eden Üzelgeçici, “Basın İlan Kurumundan ilan alabilmek için asgari kadronun 7’den 6’ya düşürülmes­i, sayfa sayısının 6’ya düşürülmes­i, ebatların küçültülme­si gibi çalışmalar var. Bunlar çözüm değil, kaliteyi düşürür. Bu rakamların düşürülmes­ine karşıyız; çünkü biz zaten gazetede kaliteyi arttırmaya çalışıyoru­z” şeklinde konuştu. Bu şartlarda ayakta kalmaların­ın zor olduğunu söyleyen Üzelgeçici, dayanışma çağrısında bulundu.

‘BASIN İLAN FİYATLARI ARTIRILSIN’

Toros gazetesini kuran ve geçtiğimiz yıla kadar gazetenin 26 yıllık İmtiyaz sahipliği yapan Erden Arat, gazeteleri basın özgürlüğü açısından bağımsız olması gerektiğin­i ifade etti. Sayfa, personel sayısı ve gazete ebadından kısmanın çözüm olmadığını dile getiren Arat, şunları söyledi: “Bunu isteyenler yerel gazeteleri­n bitmesini istiyor. Gazeteyi bu haliyle 50 kuruşa 1 liraya zor satarken kalitenin düşmesi yerel gazeteleri bitirir. Gazeteye girdiğin zaman en az 20-25 çalışanın olacak. Adliye, spor, ekonomi muhabiri, yazarı ayrı ayrı olacak ki gazete okunsun. Adana’da 15-20 kişi ile gazete çıkarmaya çalışan da var 2 kişi ile çıkarmaya çalışan da. Böyle olunca ajans haberlerin­i giriyorlar ve gazeteler birbiri ile aynı çıkıyor. Gazeteleri­n gazeteci çalıştırma­ması da, satışların düşük olması birbirine bağlı.” Yapılması gerekenin basın ilan fiyatları arttırılma­sı olduğunu ifade eden Arat, halkın gazetelere sahip çıkması gerektiğin­i belirtti.

‘MALİYETER İKİ KATINDAN FAZLA ARTTI’

Geçtiğimiz yıl 100’üncü yılını kutlayan Adana’nın köklü yerel gazeteleri­nden Yeni Adana gazetesi Müessese Müdürü Fehmi İnceoğlu, aylık 9 bin liraya bastıkları gazeteleri­ni artık 16 ila 18 bin arasında masrafla bastırdıkl­arını belirterek, bunun kendilerin­i zorlamaya başladığın­ı söyledi. 70-80’li yıllarda Anadolu basınına devlet tarafından kağıt desteği verildiğin­i hatırlatan İnce oğlu, yerel basın ayakta durması için bu destekleri­n verilmesi gerektiğin­i ifade etti.

 ??  ??
 ??  ?? Tanır Üzelgeçici
Tanır Üzelgeçici
 ??  ?? Erden Arat
Erden Arat

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye