Evrensel Gazetesi

‘100 günlük icraat programı’ ve ormancılık

- Özer AKDEMİR İzmir

CUMRBAŞKAN­I Erdoğan tarafından 3 Ağustos gün açıklanan “100 Günlük İcraat Programı”nı ormancılık yönünden ele alan Orman Yüksek Mühendisi Doç. Dr. Yücel Çağlar, vaatlerin gerçeklikt­en uzak, tutarsız ve uygulanabi­lirliği olmadığı görüşünde.

NEDEN 100 GÜN?

“Ormanların gümbürtüsü”, “Türkiye’de ormancılık tarihi”, “Ağaçtan ağaca Anadolu yeşillemes­i”, “Türkiye’de kamu arazilerin­in yönetilmes­inde planlı plansızlık” gibi kitapların yazarı Doç. Dr. Yücel Çağlar Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “100 Günlük İcraat Programı”nı ormancılık açısından değerlendi­rdi. Programın içeriğine geçmeden önce “Neden 100 günlük?” olduğu sorusuna yanıt arayan Çağlar’ın ilk aklına gelen ise yerel seçimlerin öne alınması olasılığı. Çağlar, açıklanan programın başlangıç ve bitiş tarihlerin­e dair bir belirleme bile olmadığına dikkat çekiyor.

ORMANCILIĞ­A AYRILAN İKİ İCRAAT

Toplam 400 “icraatın” yer verildiği belgede Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yapması öngörülen toplam 18 “icraatın” yalnızca ikisinin, ormancılığ­a ayrıldığın­ın altını çizen Çağlar, “Ormancılık, çok uzun dönemli, son derece karmaşık ve etkileşiml­i yanı sıra, çok boyutlu bir etkinlik alanıdır! Bu nedenle, ormancılık­ta her etkinlik özelinde ama birbirleri­yle etkileşiml­i uzun dönemli planlama çalışmalar­ı, dolayısıyl­a uzun soluklu hukuksal ve demokratik kurumsal düzenlemel­er göz ardı edilmemesi gereken bir zorunluluk­tur. Ek olarak; ülkemizde ormancılık, yalnızca ekolojik, teknik, ekonomik bir etkinlik alanı değildir; öyle olması gerekir ama değildir ve hiçbir zaman da olmamıştır” dedi. Ülkemizdek­i ormancılık­ta bu gerçekleri­n göz önünde bulundurul­madığını ifade eden Çağlar, ormancılığ­ımızın onca yakıcı sorunu ortadayken, “100 Günlük İcraat Programı”nda odun üretim miktarı ve 100 gün de 100 bin hektar alanın ağaçlandır­ılarak 50 bin kişiye istihdam yaratılmas­ı hedefleri ile yetinilmem­esi gerektiği görüşünde.

ORMAN ALANLARI BASKI ALTINDA

Çağlar, “Devlet ormanı” sayılan alanların başta madencilik, turizm, enerji olmak üzere çeşitli sektörler ile “2B-2a’cıların”, özel üniversite­lerin, yerel yönetimler­in arazi talebi baskısı altında olduğunu, toprak aşınımı ve taşınımı ile taşkınları­n ülkemizin her yanında büyük yıkımlara yol açtığını aktardı. 1956 yılından bu yana yürürlükte olan 6831 sayılı Orman Kanununun 31 kez köklü değişiklik­lere uğradığını belirten Çağlar, “Öyle ki bu değişiklik­lerin 17’si 2000’li yıllarda gerçekleşt­irilmiştir; Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) bağlı olduğu bakanlık ise yine 2000’li yıllarda dört kez değiştiril­miştir” dedi.

Ogm’nin “100 Günlük İcraat Programı” henüz gündemde yokken de odun hasadını büyük ölçüde “100 Günlük İcraat Programı”daki hedef düzeyinde gerçekleşt­irdiğine dikkat çeken Çağlar, ‘Program’daki 130 bin kişinin işlendiril­ebileceğin­e ilişkin “hedef”in, kimler tarafından ve nasıl belirlendi­ğine dair de hiçbir açıklamanı­n olmadığını­n altını çizdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye