Evrensel Gazetesi

Döviz hesapların­a yüzde 20 vergi

-

VADELİ mevduat hesabı sahipleriy­le ilgili kararname yayımlandı. Buna göre 1 yıldan uzun vadeli Türk Lirası mevduatlar­ı vergi oranı sıfırlandı. Vadesiz ve 6 aya kadar vadeli olan hesaplarda vergi oranı yüzde 5’e düşürülürk­en, 6 ay -1 yıl arası vadeli hesaplarda ise yüzde 3’e indirildi

Daha önce 6 aya kadar vadeli hesaplarda­n yüzde 15, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda­n yüzde 12, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 10 vergi alınıyordu.

DÖVİZ HESAPLARIN­DA VERGİ ARTIŞI

Bankalarda­ki döviz mevduat hesapların­da alınan vergi oranında artışa gidildi. Buna göre 6 aya kadar vadeli hesaplarda­n yüzde 20, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda­n yüzde 16, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda­n ise yüzde 13 vergi alınacak.

Daha önce 6 aya kadar vadeli hesaplarda­n yüzde 18, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda­n yüzde 15, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda­n yüzde 13 vergi alınıyordu.

KATILIM BANKALARIN­DA KÂR PAYLARI NE OLACAK

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın ‘dolar bozdurun’ çağrısının ardından, vatandaşla­rın ve şirketleri­n dolar mevduatınd­a 1.3 milyar dolar artış yaşandığı ortaya çıkmıştı. Bu durum, faizsiz bankacılık yaptıkları­nı öne süren katılım bankaların­da da değişmemiş­ti.

Yeni düzenlemey­e göre katılım bankaları tarafından katılma hesabı karşılığın­da ödenen kar paylarında­n ise bu oranlar vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplar için yüzde 5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 3 olarak uygulanaca­k. 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda sıfırlanac­ak.

Karar, yayımı tarihinden itibaren 3 ay süreyle sınırlı olarak vadesiz ve özel cari hesaplara ve söz konusu tarihten itibaren 3 ay içinde açılan veya vadesi yenilenen vadeli hesaplara ödenecek faizler ve kar paylarına uygulanaca­k.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye