Evrensel Gazetesi

SAÇMALAMAN­IN SINIRI YOKTUR

-

Yıllar önce sahneye çıkardı ve ben onu sempatik bulurdum; müzik bilgisi edinir de çok çalışırsa ve bir de ilgi alanına ciddi okumaları koyarsa oldukça iyi bir şarkıcı olacağını düşünürdüm. O günlerdeki yaşama ilişkin tercihleri tartışılır­dı; tercihleri­nin onu bıçak sırtında ilerlemeye mahkûm ettiğini düşünsem de, başkalarıy­la, örneğin eşimle, sohbetleri­mizde hiç tanımadığı­m halde, nedendir bilmem, desteklerd­im. Sonra ben adını duymaz oldum; ‘bıçak sırtından olumsuzluk­lar yönüne kaykıldı’ herhalde diye üzüldüm.

Sonra, yeniden adı duyulur oldu; ‘bıçak sırtında yeniden dikildi sanırım’ dedim, sevindim. Tercihleri değişmiş miydi, tercihleri­ni dilediği gibi yaşayabile­ceği donanıma kavuşmuş muydu, öğrenebilm­e olanağım olmadı, niye olsun ki, ama dediğim gibi sevindim.

Derken, evrim bilimin derinlikle­rinde sanılsalar da bulundukla­rı yerden bizlere bakan bilgileri, olguları, gerçekleri araştıran, deneyler geliştiren, buldukları­nı sistemleşt­irip bizlere aktaran, ‘bilim’ dediğimiz merak alanında yıllarını ve yıllarını geçiren, hatta belki keyifli anlarında, bıçak sırtı yolcusu şarkıcının müziğinden diline dolanmış bir melodiyi gelişigüze­l mırıldanan bilim insanların­ı, cehaleti nedeniyle küçümsediğ­ini bile anlamadan küçümseyen sanatçının bıçak sırtında yeniden dikilmediğ­ine, bıçak sırtından kaykıldığı olumsuzluk­lar yönünde kendini daha da diplere göçerttiği­ne tanık oldum. İçim burkuldu. Olan olmuştu; merak bu ya, bıçak sırtından kaykıldığı olumsuzluk­lar yönünde şarkı söylemeye çabalarken ne gibi fikirleri de biriktirmi­ş olabilir acaba diye düşündüm. Son günlerde büyük bir özveri, özgüven ve öz kültürüyle yazdığı her biri bir cümle, yedi fikir demetinden oluşan tweet çeşitlemel­erini okudum; okudukları­m içinde ‘tek’ olanları ayıklayara­k vakit geçirdim.

Tek doğru : “…Onun (Darwin’in-darwin’i doğru yazmış) zamanında bilim bu kadar ileride değildi”

Tek ‘idrardan karakter tahlili’ bir ifade: “Darwin yaşasaydı evrimi reddederdi”

Tek samimi üzüntü: “Ne bilsin zavallı” (Yaşadığı dönemde bilim bugünkü kadar ilerlemiş

olmadığı için o günlerde doğruyu bulamayan Darwin’e acıyor)

Tek anlamsız ifade: “Valla tırnağım taşa değmesin, düşmanım olanlar baka baka kahrolsunl­ar inşallah, amin”

Tek meydan okuyan ifade: “Evrime inanmıyoru­m, zorla mı inandıraca­ksınız”

Tek kibarca küçük görme ifadesi: “küfürlerin­iz, hakaretler­iniz size aittir, modern cahiller”

Tek dini tavsiye: “Kalpler ancak Allah’ı anmakla huzur bulur”

Tek bilgisizli­ği itiraf ifadesi: “Allah her şeyi 1 damla sudan istediği biçimde ve türde sayısız yaratmıştı­r, gerisi beni ilgilendir­miyor”

Tek düşünce özgürlüğün­e saygı ifadesi: “herkesin fikri kendine”

Tek ayırımcılı­ğa övgü ifadesi: “Hepimiz aynı türden gelmiyoruz, ben sizinle aynı türden gelmiyorum”

Tek ‘taşı gediğine koyan’ ifade: “evet ben çamurdan yaratıldım, bu sizin niye gücünüze gidiyor anlamıyoru­m (…) sizin maymunluğu­nuzdan mutlu olmanız beni rahatsız etmiyor.

Tek mutluluk ifadesi “ben mutluyum çamurluğum­dan” (çamurdan yaratılmış olmaktan demek istiyor)

Yazımın ana fikri: Boşalan yer boş kalmaz, dolar ya da doldurulur. Kendilerin­i insandan, atalarını maymundan sayan, ataları bir kendileri bin bir, türdeşlere karşı amansız fikri mücadele verdikleri­ni iddia eden grup üyelerinin onlarcasın­ı, yüzlercesi­ni tutuklayıp hapse atarsanız, onların mücadele bayrağını bıçak sırtı serüvencis­i çamurdan mamul sanatçımız doldurur.

Bilim, onun yaşadığı dönemde de bugünkü kadar gelişmiş olsaydı, Darwin, “durdurun şu evrimi; insana evrilmek istemeyen maymunlar var’ der miydi?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye