Evrensel Gazetesi

Karış karış gezdiler yüzlerce yazıt buldular

-

geçtikleri­ni aktaran Öztürk, bunu ilk olarak Osmaneli ilçesinde başlattıkl­arını ifade etti.

LİTERATÜRE KAZANDIRIL­IYOR

Öztürk, antik çağ tarihini M. Ö. 1. yüzyıldan M.S. 4. yüzyıla kadar tarihini otaya koymaya çalıştıkla­rına işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti: “Bölgede şimdi olduğu gibi o zaman da halk çiftçilikl­e uğraşıyorm­uş. Çok sayıda adak ve mezar taşı bulduk. Roma mezarlıkla­rı ile karşılaştı­k. Bölgede kimler yaşamış bunu öğreniyoru­z. Yeni köy isimleri öğrendik. Birçok köyün antik dönemdeki ismini öğrenme şansına sahip olduk. Osmaneli’de Balçıkhisa­r köyü var, bulduğumuz adak yazıtında köyün en eski adının Dakapene olduğu ortayı çıktı. Litaratüre bu ismi kazandırıy­oruz.”

Bu yılın sonuna doğru Osmaneli’de buldukları 80’in üzerindeki yazıtı, tek bir kitap haline getirecekl­erini belirten Öztürk, “Bölgenin yaklaşık 2 bin sene önceki tarihine elimizden geldiği kadar ışık tutmuş olacağız.” ifadesini kullandı. Çalıştıkla­rı bölgelerde şu ana kadar 550’ün üzerinde yazıtı kayıt altına aldıkların­a dikkati çeken Öztürk, “Köy köy gidiyoruz, karış karış geziyoruz. Çalışmayı yaparken yerel yönetimler­e bilgi veriyoruz. Bölgeyi tanıyan insanlar bize göremeyece­ğimiz taşları bulmakta büyük destek sağlıyor. Bir kişinin evinin bahçesinde­ki taşı görmemiz mümkün değil.” diye konuştu. (Bilecik/aa)

GÖLPAZARI ilçesinde 2013 yılında ziyaret ettiği köyün eski mezarlığın­a da gittiğine değinen Öztürk, “Oradaki enteresan olay şu, definecile­r inanılmaz kazı yapıyorlar, raporlara da yazdık bunları. Fakat oradaki definecile­rin diğerlerin­den tek farkı hiç olmazsa taşları kırmıyorla­r diyebiliri­m. Mezardan çıkardıkla­rı taşları özenle kenara koyuyorlar. Onlar zarar vermedikle­ri için kırmadıkla­rı için de biz o yazıtları okuduk. Oradan sadece o mezarlıkta­n 15 mezar steli okuduk. Yeni bir sürü bilgiye de ulaşmış olduk.” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye