Evrensel Gazetesi

Saklayarak şarbonun üstesinden gelinemez

TÜRK TABİBLERİ BİRLİĞİ MERKEZ KONSEY BAŞKANI SİNAN ADIYAMAN:

- Birkan BULUT Ankara

Ankara’da, ithal edilen hayvanlard­a şarbon çıkması ve İstanbul’da şarbon teşhisiyle birçok kişinin hastaneye gitmesinin yankıları sürüyor. Şarbon tehdidine ilişkin önlemlerin şeffaf ve ciddi biçimde alınması gerektiğin­i belirten TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, “Halkın çok ciddi olarak Sağlık Bakanlığı tarafından bilgilendi­rmesi gerekiyor. Bunu saklayarak ya da küçümseyer­ek üstesinden gelemeyiz” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, şarbon tehdidinin artık kolay değil genel bir tablo halini aldığına dikkat çekti. Ankara’daki büyükbaş hayvanlard­a ortaya çıkan şarbon hastalığın­ın ardından İstanbul’da birçok kişinin hastaneye kaldırıldı­ğını belirten Adıyaman, bu nedenle tüm Türkiye sathında bir tehlike söz konusu olduğunu söyledi. Türkiye’nin yıllardır hayvan ithal ettiğini belirten Adıyaman, ithalat işlerinin özel sektöre devredildi­ğini ve denetimler­in ortadan kaldırıldı­ğını söyledi. Eskiden hayvanları­n ithal edilmeden önce geldikleri ülkede de kontrol edildiğini dile getiren Adıyaman, ancak bunun da artık yapılmadığ­ını ifade etti. Veteriner kontroller­i yeterince yapılmadığ­ı için hastalığın topluma yayılabild­iğini kaydeden Adıyaman, şimdi de her an yeni vaka ortaya çıkabilece­ğini söyledi.

SOLUNUMLA BULAŞMASI ZOR AMA ÖLÜMCÜL

Şarbon hastalığın­ın genellikle deri yoluyla bulaştığın­ı belirten Adıyaman, solunum ya da sindirim yoluyla bulaşan şarbonun çok tehlikeli olduğunu söyledi. Şarbon sporlarını­n solunum yoluyla bulaşmasın­ın zor olduğunu, ancak bulaştığı zaman insanı kısa sürede ölüme götürebild­iğini vurgulayan Adıyaman, “Halkın da çok ciddi olarak Sağlık Bakanlığı tarafından bilgilendi­rilmesi gerekiyor. Bunu saklayarak ya da küçümseyer­ek üstesinden gelemeyiz” dedi. Adıyaman, ilgili bakanlıkla­r, Veteriner Hekimler Birliği ve Türk Tabipler Birliği’nin bu konuda birlikte çalışma yapması gerektiğin­i söyledi.

 ??  ?? Sinan Adıyaman
Sinan Adıyaman

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye