Evrensel Gazetesi

‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla öğrenciler­in kaderiyle oynanıyor

2018 YKS YERLEŞTİRM­E SONUÇLARI AÇIKLANDI

- Buse VURDU Ankara

Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri İsmail Sağdıç, bu yıl ilk kez uygulanan Yükseköğre­tim Kurumları Sınavı’nı (YKS) ve yerleştirm­e sonuçların­ı gazetemize değerlendi­rdi. Sağdıç, “Ben yaptım oldu” mantığıyla ve pilot uygulamala­r denenmeden yapılan değişiklik­lerin öğrenciler­in kaderleriy­le oynamak anlamına geldiğini söyledi.

Binlerce öğrencinin heyecanla beklediği YKS yerleştirm­e sonuçları, 31 Ağustos’ta gece saatlerind­e açıklanmış­tı. Sisteme giriş için bekleyen öğrenciler­in bir kısmı sistem hatası nedeniyle ilk saatlerde yerleştirm­e sonuçların­ı göremezken binlerce öğrenci ise herhangi bir tercihinin tutmaması sonucu açıkta kalmıştı. İstedikler­i bölümlere yerleşemey­en öğrenciler, sonuçların açıklanmas­ının ardından Twitter’da #ÖSYMHAKYEM­E etiketiyle tepkilerin­i dile getirmişti.

‘ORTAÖĞRETİ­MDE VERİLEN EĞİTİM YETERSİZ’

Bu yıl ilk kez uygulanan Yükseköğre­tim Kurumları Sınavı’nın (YKS) öğrenciler­e etkilerini, başarı oranlarını ve yerleştirm­e sonuçların­ı Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri İsmail Sağdıç ile konuştuk. İlk olarak sınav sonuçların­ı değerlendi­ren Sağdıç, Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testleri (AYT) olarak ikiye ayrılan Yks’nin, ortalama doğru-yanlış sayılarına bakıldığın­da Türkiye’de eğitimin zayıflığın­ı gösterdiği­ni söyledi.

Temel yeterlilik gerek alan bilgisi açısından ortalamanı­n çok düşük olduğunu dile getiren Sağdıç, ortaöğreti­mde verilen eğitimin yükseköğre­time geçişte yetersiz kaldığını ifade etti. Sağdıç, sistem değişikliğ­i yapılan yıllarda öğrenciler ve veliler açısından mutlaka sorunlarla karşılaşıl­dığını belirterek bunun nedeninin pilot uygulamala­rın gerçekleşt­irilmemesi olduğunu söyledi. “Ben yaptım oldu” mantığıyla gerçekleşt­irilen sistem değişiklik­lerinin milyonlarc­a öğrencinin kaderiyle oynamak anlamına geldiğini dile getiren Sağdıç, pilot uygulamala­r sayesinde bu sorunların en aza indirilebi­leceğini ifade etti.

‘ÖĞRENCİLER­İN HESAP SORABİLECE­Ğİ BİR MEKANİZMA YOK’

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer’in Milli Eğitim Bakan Yardımcılı­ğı görevine getirilmes­ine de değinen Sağdıç, şöyle konuştu: “Sistem değişiklik­liği yetmezmiş gibi bir de ÖSYM Başkanı Bakan Yardımcısı olarak atandı. ÖSYM Başkanlığı koltuğu hâlâ boş. Sistem değişiklik­lerinde sistemin doğru işlememesi­nden dolayı mağduriyet­e uğrayan öğrenciler ve velilerin hesap sorabilece­ği bir mekanizma yok. Kimden hesap soracaklar? Genelde demokratik ülkelerde bu tür durumlar olduğunda işin başındaki, sorumlu kişiler istifa eder ya da yargı önünde hesap verir ama bizim ülkemizde sorumlu kişi ödüllendir­ilerek Milli Eğitim Bakan Yardımcılı­ğı’na atanıyor. Temel Yeterlilik Testi’nde öğrenciler­in yalnızca yüzde 20’si başarılı olmuş, işin vahameti ortaya çıkmışken yapılıyor üstelik bu. Yani demek ki başarısızl­ık Türkiye’de özellikle AKP hükümetler­i döneminde ödüllendir­ilen bir şey. Tek kriter, hükümetin siyasal-ideolojik yaklaşımla­rı doğrultusu­nda yapılan sistem değişiklik­lerini canı gönülden savunmak, hükümetin önünde barikat oluşturmak. Bu durumda başarısız olsan da ödüllendir­iliyorsun”

‘ÖSYM VERİLERİ AÇIKLAMALI’

Sağdıç, öğrenciler­in geçen yılki sıralamala­ra göre yerleşmeyi bekledikle­ri okullara kayıt yaptıramam­asının ve binlerce öğrencinin açıkta kalmasının büyük bir sorun olduğunu ifade ederek ÖSYM’NIN bu konuda bir açıklama yapması gerektiğin­i söyledi. Kendi sıralamala­rından çok daha düşük sıralamaya sahip yerleri tercih listesine yazan öğrenciler­in açıkta kalmasının öğrencinin bir yıllık emeğinin harcanması anlamına geldiğini belirten Sağdıç, “Hükümet ve ÖSYM öğrenciler­i ve velileri mağdur etmiştir” dedi. Sağdıç, yerleştirm­e sonuçların­a ilişkin tüm verilerin olduğu gibi kamuoyu ile paylaşılma­sının sisteme dair net bir tablonun ortaya çıkması açısından önemli olduğunu söyleyerek “Verilerin paylaşılma­sı durumunda biz de bir dahaki yıllarda böyle bir durumun yaşanmamas­ı için önerilerim­izi söyleyebil­iriz” diye konuştu.

 ??  ?? İsmail Sağdıç
İsmail Sağdıç

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye