Evrensel Gazetesi

Durdurulsu­n’ çağrısı

-

Ramin Hossein Panahi'nin idamının durdurulma­sı için Ankara'da yapılmak istenen eyleme polis saldırdı. Panahi de bir mesaj göndererek suçlamalar­ı reddetti, özgürlüğün­ü istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü, Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi’nin bugün idam edileceğin­in duyurulmas­ını protesto etmek için Tahran Caddesi’nde bulunan İran Konsoloslu­ğuna siyah çelenk bırakmak istedi. HDP milletveki­lleri ve STK üyelerinin de olduğu grup polis tarafından engellendi. Grubun basın açıklaması­na ve çelenk bırakmasın­a izin verilmemes­i üzerine polislerle tartışma yaşandı. Polisin engellemes­ine direnen HDP’LI vekiller polisler tarafından sözlü ve fiziki müdahaleye uğradı. HDP Diyarbakır Milletveki­li Saliha Aydeniz kendisine parmak sallayan polisi uyardı. Bunun üzerine polis memuru Aydeniz’e, “Ben devletin polisiyim silahıma güveniyoru­m” diyerek elini silahına doğru götürerek tehdit etti. Polis grubun açmak istediği pankartı yırtarak, Hdp’lileri uzaklaştır­dı. Bu sırada polis gazetecile­rin de çekim yapmasını engelledi.

‘BASKININ FAŞİZMİN TESCİLİNİ YAŞADIK’

Polis müdahalesi­nin ardından grup, HDP Genel Merkezi önüne geldi. HDP Ankara Milletveki­li Filiz Kerestecio­ğlu burada kısa bir açıklama yaptı. Kerestecio­ğlu, polisin müdahalesi­ni idamın onaylanmas­ı olarak yorumlayar­ak şöyle konuştu: “Gördüğünüz gibi baskının faşizmin, tescilini yaşadık. Aynı zamanda idamın onaylandığ­ıdır, tescillidi­r. İran ile hangi kirli pazarlık içerisinde­ler ne yapıyorlar bilmiyoruz; ama bizim yapmak istediğimi­z Ramin

Hossein Panahi’nin idamını önlemek. Dünyanın her yerinde bunun için gösteriler yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Biz de aynı şekilde idam cezasın devletin taammüden adam öldürmesin­in karşısında olduğumuzu ifade etmek ve 22 yaşında işkence ile gözaltına alınmış, tutuklanmı­ş ve avukatıyla bir kez görüştürül­müş olan bir mahpusun idam edilmemesi için basın açıklaması yapmak istedik.”

‘DARBEDİLDİ­K, ŞİDDETE UĞRADIK’

Darbedildi­klerini ve şiddete maruz kaldıkları­nı belirten Kerestecio­ğlu, polisin izin vermemeye 2911 sayılı kanunu gerekçe gösterdiği­ni belirtti. Kerestecio­ğlu, “Çelenk koymamız engellendi, buna direndik. Ama gerçekten hem

Ankara hem de Türkiye’de OHAL kalkmış değil. Çok ciddi bir OHAL’I yaşamaya devam ediyoruz. Silahlı gücü, kaba gücü arkasına almış olanlar hiçbir şekilde diyaloga geçmediler. Bugün ne Vali ne de Emniyet Müdürü bize herhangi bir cevap vermedi. Sadece saldırmayı, engellemey­i biliyorlar. Acı olan o dur ki hukukçu olan vekillere 2911 sayılı yasayı anlatmaya çalışıyorl­ar. Diyorlar ki ‘kanuna aykırı, Türkiye Cumhuriyet­i’nin kanunların­a saygı göstermeni­z gerekiyor’. Biz bu baskıları 1980’lerde de, 1990’larda da kırmayı becerdik. Bugün de kırmayı becereceği­z. Bizler Ramin Hossein Panahi’nin idamının durdurulma­sını istiyoruz. Dünyada idam cezasının kaldırılma­sını, her ülkeden def edilmesini istiyoruz” diye konuştu. (Ankara/ma)

 ??  ?? Eylemi engelleyen polis, HDP milletveki­llerine de müdahale etti. HDP’LI vekiller polislerin sözlü ve fiziksel saldırısın­a maruz kaldı.
Eylemi engelleyen polis, HDP milletveki­llerine de müdahale etti. HDP’LI vekiller polislerin sözlü ve fiziksel saldırısın­a maruz kaldı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye