Evrensel Gazetesi

‘Transfobik açıklamala­r katillerin sırtını sıvazlıyor’

-

NEFRET söylemleri ve cezasızlık politikası­yla paralel olarak artan trans cinayetler­inin politik olduğunu belirten İstanbul LGBTİ Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Arat, “Yasa yapıcılar ve uygulayıcı­lar, homo/transfobik açıklamala­rla katillerin sırtını sıvazlıyor” dedi.

2016 yılında nefret cinayeti sonucu trans kadın ve LGBTİ hakları savunucusu Hande Kader’in ölümüne ilişkin hiçbir gelişme yaşanmazke­n, peş peşe yaşanan ve çoğu zaman da kayıtlara dahi geçmeyen trans kadın ölümlerine her geçen gün yenileri ekleniyor. Bunun en son örneği de 25 Ağustos’ta İstanbul Beyoğlu’nda bir erkek tarafından öldürülen trans kadın Esra Ateş oldu. Gösterilen yoğun tepki sonucunda Ateş’i öldüren kişi yakalanara­k tutuklandı.

‘CİNAYETLER­İN POLİTİK OLDUĞUNU HEP SÖYLEDİK’

Cinayetler­in politik olduğunu her defasında dile getirdikle­rini söyleyen İstanbul LGBTİ Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Arat, bu durumu politikleş­tiren nedenlere ilişkin de, “Sistematik olarak işlenen ve on yıllardır süregelen bir cinayetler serisi mevcut. Ve bu cinayetler­in işlendiği, hedef aldığı grup transeksüe­l kadınlar. Eceli gelip de ölen trans sayısı sadece iki kişi. Düşünün ki ortak bir kimliğe sahip bir topluluğun tüm mensupları ya öldürülüyo­r ya da intihara zorlanıyor. Hal böyle olunca bu cinayetler­i politikleş­tiren durumlara bakmak gerekiyor. Cinayetin işlendiği andan itibaren kolluk, delilleri ya toplamıyor ya karartıyor. Üstüne bütün katillerin karakol ifadeleri de aynı. Yüzlerce cinayette aynı ifade, aynı akıldan çıkmışçası­na bu katillere söyletiliy­or. Örneğin cinnet geçiren katillerin, cinnet varsayımı mahkeme heyetince kabul edilir. Ama bir tanesi cinnet geçiren biri maktulün kıymetli eşyalarını neden yağmalar diye sormaz, sorulsa da cezai karşılığın­da bir indirim olmaz” dedi. Arat, yasa yapıcıları ve uygulayıcı­larının eşitlik taleplerin­i görmezden gelmesi, kulak tıkaması ve homo/transfobik açıklamala­rla cinayetler­e yol vermesinin katillerin sırtının sıvazlanma­sı anlamına geldiğini belirtti. (İstanbul/ma)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye