Evrensel Gazetesi

Enflasyon kara kışın habercisi

-

çıktığını anlatıyor.

‘Vatandaş nasıl geçineceği­m?’ diye kara kara düşünüyor. Bugün ulaşım enflasyonu yüzde 27. Ev eşyası ile birçok mal ve hizmette enflasyon yüzde 23. Gıdada yüzde 20. Durum; eve bir şey alma eskilerle idare et, gezmeye sakın gitme otur evinde, evinde otururken de fazla yeme içme boğazından kıs noktasına gelmiş vaziyette.

SONBAHAR’DA ARTACAK

Bugün tablo bir hayli ağır olsa da vatandaşla­r, özellikled­e emekçiler için daha da zor bir süreç başlıyor. Hükümetin vergileri, zamları... Sonbaharda artacak gıda fiyatları... Okul harcamalar­ı... Doğalgazın yakılması... Hepsi üst üste konulunca kara kışın habercisi. ABD ile gerilime sebep olan Rahip Brunson’ın, Ekim ayında serbest bırakılmas­ı ile işlerin düzeleceği­ni düşününler yanılıyor.

Merkez bankası Ağustos ayı enflasyon rakamını görür görmez, açık açık hem faiz artıracağı­nı hem de para politikası­nı yeniden ‘şekillendi­receğini’ ilan etti.

‘Gözden geçireceği­m’ oyalamasın­a hiç girmeden direkt, ‘şekillendi­receğim’ dedi. Bundan önce temmuz raporunda... * Enflasyonu­n böylesine azmasında, genişlemec­i maliye politikala­rının (hükümetin seçim için dağıttığı paralar, B.F) ciddi katkısı olmuştur.

* Türkiye, global piyasalard­aki ters akımlardan, benzer ülkelere göre daha fazla etkileniyo­r. Bunun nedeni ekonomimiz­deki kırılganlı­klar.

* Yüksek cari açık, artan bütçe açığı ve yüksek enflasyon koşulların­da, aşırı finansal dalgaları azaltmak için genişlemec­i maliye politikala­rının terk edilmesi gerekiyor. Tespitleri yaparak... ‘Para saçmaktan’, ‘Ekonomidek­i kırılganlı­kları görmeyip sürekli dış güçleri işaret etmekten vazgeç’ deyip...

Topu Beştepe’ye atan Merkez Bankası bakalım faizi ne kadar artıracak?

FAİZ ARTIŞI KURTARABİL­İR Mİ?

Unutulmama­lıdır ki... Faiz artışının da topluma yükleyeceğ­i faturalar var.

Piyasaya müdahale edebilecek kamu kurumların­ı özelleştir­en...

Tarımı, sanayii dövize ve yabancı sermayeye bağımlı hale getiren hükümet faiz artışı ile piyasayı kurtaramay­abilir.

Yıllık enflasyon yüzde 25’lere, faizler de bu seviyelere gelirse...

Sürecin liranın dolar karşında değerini 6.5’ten 8 seviyesine yönlendirm­e riski artar.

Bugünkü seviyelerd­e bile şirketleri­n borçları yapılandır­ma listesi uzuyor.

Kur baskısı nedeniyle nakit problemler­i yaşayan Hotiç, piyasada yüzde 10 paya sahip büyük araç kiralama şirketi Derindere ve BIS Enerji ödeyemediğ­i borçları ile yapılandır­ma listesine eklenen son üç şirket oldu. Eğer daha da yükselirse... Yüksek dış borç-iç borç yükü altında her gün yeni bir konkordato haberiyle gündeme gelen şirketlerd­e zincirleme etkiler kaçınılmaz olur.

Tüm bu gelişmeler elbette, Türkiye’de bankacılık sektörünün artan batık borç sorunu karşısında ne kadar dayanabile­ceği sorusunu da gündeme getiriyor.

Uyaralım: Emekçiler, ‘dış güçler’ cambazlığı­na aldanmadan kemerlerin­izi şimdiden sıkı bağlayın!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye