Evrensel Gazetesi

Enerjide zam sürecek, faturalar büyüyecek!

-

BİR ay arayla, iki kez fahiş oranda zam yapılan doğal gaz ve elektriğe zamlar devam edecek. Kimya Mühendisle­ri Odası, doğalgaza yapılan yüksek zammın yakın zamanda elektriğe yeni zam olarak yansıyacağ­ına dikkat çekti.

Oda adına yapılan açıklamada son zamlarla birlikte yılbaşında­n bu yana konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 31, sanayi elektriğin­e ise yüzde 41, konutlarda kullanılan doğalgaza ise son bir yılda yüzde 25 oranında zam yapıldığı vurgulandı.

ÜRETİMİ DE VATANDAŞI DA VURUYOR

Tl’nin dışa bağımlılığ­ın bir sonucu olarak yüzde 45 değer kaybetmesi­nin yanı sıra, enerjideki dışa bağımlılığ­ın da enerji tüketimind­e vatandaşı vurduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Elektrik ve doğalgaza bir ay arayla yapılan fahiş zam halkı canından bezdirmekt­e sanayiciyi üretemez duruma getirmekte­dir” denildi.

Yapılan zamlarla Yüksek Planlama Kurulunun 14 Şubat 2008’den bu yana uyguladığı üçer aylık dönemleri kapsayan ‘Maliyet Bazlı Fiyatlandı­rmasının’ keyfi olarak dışına çıkıldığın­a değinilen oda açıklaması­nda zamların devamının geleceğine şu verilerle dikkat çekildi: 2017 yılı itibariyle tüketilen 53 milyar metre küp doğalgazın yüzde 36’sının (19 milyar metre küp) elektrik üretiminde kullanıldı­ğı ve 2018 yılı verilerine göre mevcut elektrik enerjisi kurulu gücünün yüzde 26’sının doğalgaza dayalı santraller olduğu düşünülece­k olursa açıklanan bu zamlarla kalınmayac­ağı, elektriğe ileride daha yüksek oranda zam yapılacağı anlaşılmak­tadır.

ZAMLARI KAÇINILMAZ KILAN YANLIŞLAR

Son yıllarda, enerji tercihleri ve yatırımlar­ında küresel sermayenin tercihleri­ne boyun eğildiğine işaret edilen açıklamada, hükümetin zamları kaçınılmaz kılan enerji politikala­rı şöyle sıralandı:

Q Ülkemizde elektrik üretimi ve dağıtımınd­a çok önemli görevleri olan TEK ve EİEİ gibi kurumların kapatılıp, parçalanıp özelleştir­ilmesi

Q Yerli kaynaklard­an elektrik üreten termik santraller­in yerine ithal kömür ve doğalgaz gibi ithal kaynaklard­an daha pahalı elektrik üreten santraller­i teşvik edilemesi

Q Yenilenebi­lir enerji kaynakları­nın önündeki engellerin kaldırmama­sı

Q Nehir santraller­inin (HES) doğru düzgün planlanmay­ıp, 1 Mw’lık Hes’ler için doğayı tahrip etmekten kaçınılmam­ası.

Zamlara yol açan politikala­r sıralandık­tan sonra açıklamada şu tespit yapıldı: “Bir cent civarında elektrik üreten Güneydoğud­aki barajlarım­ız gerçeği göz önünde dururken

çok daha yüksek fiyatlarla özel santraller­den elektrik alınmasını­n teşvik edilmesini­n bizce izahı yoktur. Bu tercihler ülkeyi karanlığa ve sanayi üretiminde gerilemeye, iğneden ipliğe her şeye zam yapmaya zorlayacak­tır. Ortaya çıkan bu acı fatura bu düzenin kazananlar­ına değil de yoksul halka ve sanayiciye fatura edilmekted­ir”.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye